Set biblioteques gironines acolliran una nova edició de 78 RPM, el projecte per fomentar la música en aquests equipaments amb sessions de discos, tallers o cicles de poesia i música. Artistes com David Carabén, Lalo López (Fundación Tony Manero) o Gemma Humet participaran en la vintena de propostes programades a Blanes, Figueres, Caldes de Malavella, Calonge, Girona, Ripoll i la Bisbal d’Empordà durant el març. 

Després d’una prova pilot el 2020, replantejada per la pandèmia, el Servei de Biblioteques de la Diputació manté l’aposta per rellançar la presència de la música en aquests espais, després de detectar-hi un descens continuat de la demanda de CD. Per això, es va iniciar un replantejament de les àrees de música partint de la idea que la presència de la música a les biblioteques no pot anar lligada a la vigència d’un format concret.  

Per continuar garantint que la música tingui un lloc als equipaments, independentment del format, el projecte aposta per tres línies de treball: els fons, amb una anàlisi de les col·leccions, per fer visibles els artistes locals o emergents, tot apostant per la convivència dels suports; els espais, amb zones d’escolta ben equipades i sales per a activitats de caràcter formatiu i pedagògic i la creació d’una xarxa d’activitats en biblioteques d’arreu de les comarques gironines.

La Biblioteca Fages de Climent de Figueres i la Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes comptaran amb Sessions LP, un cicle d’audicions comentades d’àlbums clàssics del rock i de la música popular, amb Lalo López, Paula Grande, Joanjo Bosk o Jesús Moll Fly (Ja t’ho diré), mentre que la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll acollirà dues sessions dedicades al cinema i teatre musical i un col·loqui sobre la pel·lícula Once.

Pel que fa a la Biblioteca Comarcal de Blanes, hi ha previst Del poema a la cançó, amb David Carabén i Margarida Casacuberta desgranant la poesia de Joan Vinyoli, i Gemma Humet i Pere Martí endinsant-se en la poesia cantada de Joana Raspall. També es podrà veure a Blanes la proposta local Notes de Veu.

La Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal i la Pere Caner de Calonge s’acostaran a alguns estils musicals de la mà d’instruments com la guitarra rock o el contrabaix, i a la Biblioteca Carles Rahola de Girona s’hi oferirà Música en línia, dues sessions sobre com gestionar la música present en el món digital i com descobrir nova música a partir de prescriptors, recomanacions i llistes referencials. La darrera activitat parlarà de les seccions d’audiovisuals a les biblioteques del futur.

Les activitats són gratuïtes, amb limitació d'aforament.