La bata de metge que Salvador Dalí va utilitzar, juntament amb una gorra quirúrgica amb llum frontal, per pintar els mítics quadres de l’avió d’Iberia DC-10 el 1972, ha sortit a subhasta a un preu de sortida de 4.000 euros. Aquesta peça «excepcional» va ser pintada i signada per l’artista després de la realització de Pastor de l’Empordà i Sirena Alada de la Costa Brava, quadres que li van ser encarregats per decorar el Costa Brava, nom amb què Iberia va batejar el primer avió DC-10.

La peça forma part de la Subhasta Temàtica d’Antiguitats, Art, Joieria, Rellotges i Vintage que el portal Todocolección celebra fins avui, i en què també se subhasten els gravats originals del pintor Pallas Athenea, Portrait of Picasso i La femme à cheval.

Segons la seva propietària, Victoria A. Román, la bata va ser un regal de Dalí al seu difunt marit, Alberto Moreno Balaguer, llavors director artístic d’Iberia, com a agraïment per l’ajut que li va prestar durant la realització dels quadres a l’hotel Palace de Madrid.

La història d’aquesta bata arrenca el 1972 quan es va proposar a Dalí, juntament amb els artistes Manuel Viola i Joan Josep Tharrats, pintar dos quadres que anirien ubicats a la secció de primera classe de l’aeronau. La seva funció era cobrir la pantalla de cinema de l’avió quan aquesta no estava sent utilitzada per projectar pel·lícules en vols interoceànics.

«Durant les primeres negociacions, Salvador Dalí es va negar a pintar aquests quadres, ja que havien de ser realitzats sobre un llenç especial, ignífug ja que havien de ser col·locats en un avió i ell no havia utilitzat mai aquest tipus de pintura especial», detalla Román, alhora que assegura que va ser el seu marit (també pintor) qui «afalagant la seva vanitat» va convèncer el figuerenc per pintar els dos quadres, esgrimint que «només ell havia pintat amb tota mena de materials» i que, per tant era el artista «perfecte» per fer-ho.

«Dalí ho farà», va respondre l’artista a Moreno Balaguer. Per a la creació de les obres, Dalí va demanar rebre la bata i un llum de cap per a cirurgia, per tal de tenir més llum al quiròfan ja que, segons assegura Román, va dir que «operaria un quadre».

Conservada «amb cura i afecte» durant tot aquest temps, es tracta d’una peça «tan exclusiva, que hauria d’estar en algun lloc més rellevant que la caixa on l’hem mantingut molts anys», indica Román, per a qui certes peces com aquesta «han de ser exposades, de manera que més persones les puguin gaudir».