Teatre, dansa, òpera, circ i arts vives formaran part de la nova programació del Teatre Municipal de Girona, que consolida l’aposta pels nous llenguatges i la mirada al territori, incorporant creadors gironins com Carla Rovira, Llàtzer Garcia, la Cia. Voël o la jove Projecte I.G.L.U. 

La segona temporada amb Elena Carmona al capdavant del teatre reafirma la voluntat d’anar més enllà de l’escena convencional, amb 24 espectacles, la majoria teatrals -amb la presència d’artistes com Clara Segura, Pere Arquillué o Josep Maria Pou-, però també l’escena híbrida i espectacles que sortiran del Municipal per acostar-se a La Planeta, La Mercè o fins i tot, els soterranis de la catedral.  

La directora d’Arts Escèniques de Girona, Elena Carmona, assegura que les xifres de la temporada passada, amb la meitat d’espectadors que anaven per primer cop a l’equipament, avalen el canvi de rumb de la programació, que enguany ha volgut mantenir tot i que augura «una temporada complicada» pel context econòmic.  

La programació, «més arrelada» que l’anterior, està feta amb mirada de gènere -més de la meitat de les propostes estan dirigides o creades per dones- i marcada per la presència local, amb un terç de títols amb segell gironí. 

Carmona recalca que ha fet «una mirada cap a creadors del territori sense renunciar a la qualitat», incorporant propostes de gironins que, tot i la seva presència en sales de Barcelona, fires i festivals, no havien accedit encara al Teatre Municipal, com ara Llàtzer Garcia, un habitual de La Planeta que farà el salt a un format més gran amb Al final, les visions, o Carla Rovira, amb una peça sobre els processos de gestació estrenada a Fira Tàrrega. 

Els espectacles de la temporada s’articulen en cicles, començant per Teatre Lovers, l’itinerari pels amants del teatre més clàssic, amb títols com l’èxit del moment, La trena de Clara Segura; Terra baixa (reconstrucció d’un crim), l’actualització del clàssic d’Àngel Guimerà que planteja Carme Portacelli; El pare amb Josep Maria Pou o Paraíso perdido, amb Pere Arquillué fent de Déu. 

Els espectacles amb un alt component visual i poètic, com El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai de Xavier Bobés i Alberto Conejero; Hoy puede ser mi gran noche de Teatro en Vilo; Graces, de la coreògrafa italiana Silvia Gribaudi o la peça de circ Mazùt de Baró d’Evel, s’agrupen sota el paraigua del cicle Poètiques Singulars

Torna Paranormals, amb propostes per al públic més jove centrades en la identitat, el cos i el gènere, com ara Hermafrodires a cavall o la rebel·lió del desig o Concrete Matter de Los detectives; mentre que per a tota la família hi ha l’Intergeneracionals, amb La Reina del Arga, El lloc del desig de Projecte I.G.L.U. en coproducció amb el festival Neu! o Boira de la Cia Voël.

En aquest apartat també hi ha Scrooge, la versió de Cor de Teatre del Conte de Nadal de Charles Dickens i un espectacle de circ de gran format, Sopla! dels andalusos Truca Circus, la programació nadalenca amb què el Municipal vol omplir el buit deixat per Els Pastorets de Proscenium. 

A banda de l’exhibició, Carmona vol potenciar l’apartat educatiu, ampliant les propostes per a escolars, i el suport a la creació, amb quatre residències artístiques.