La cultura es conjura contra "el retorn de la censura"

El sector clama a favor de la llibertat d’expressió per l’onada de cancel·lacions per motius ideològics

Butaques buides d'un teatre, en una imatge d'arxiu.

Butaques buides d'un teatre, en una imatge d'arxiu. / rawpixel.com

EFE / DdG

Des de Pedro Almodóvar a Alba Flores, Leticia Dolera o Aitana Sánchez Gijón, el món de la cultura s’ha unit en una acció coordinada en xarxes socials contra el «retorn de la censura que atenta contra la llibertat d’expressió», que neix amb vocació de defensar el sector en un moviment transversal. La idea és crear una «plataforma, moviment o sindicat amb forma legal que agrupi transversalment tots els sectors de la cultura», segons assenyalen alguns dels impulsors que han insistit que es tracta d’una acció «col·lectiva, civil i social», per la qual cosa han preferit no identificar-se.

La primera acció ha estat un manifest breu difós en les llengües cooficials de l’Estat que denuncia «les cancel·lacions d’espectacles i actuacions musicals a tot l’Estat, motivades únicament per criteris partidistes i polítics» i que, entre d’altres, han difós veus del sector com Temporada Alta o la companyia Mal Pelo.

«Les i els professionals del món de la cultura volem denunciar el retorn de la censura que està atemptant contra la llibertat d’expressió, un dret consolidat socialment i democràticament a la nostra Constitució», assenyala el text, que ha estat difós en xarxes, entre d’altres, pels actors Alba Flores o Miguel Rellán, així com pel ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz.

A més ll’han secundat les actrius Aitana Sánchez Gijón, Carolina Yuste i Itziar Castro, les cineastes Leticia Dolera i Elena Martín Gimeno, el dramaturg Pablo Messiez, directors de cinema com Montxo Armendariz, actors com Carlos Bardem, així com institucions com la SGAE, la Unió de Músics, la Unió d’Actors i Actrius o el Gran Teatre del Liceu.

Més enllà dels missatges a les xarxes, multitud de professionals de la Cultura -com Pedro Almodóvar, Joan Manuel Serrat, Rocío Saiz, Paco Bezerra, Pablo Hueto......- s’han unit en un grup del qual sortirà una futura estructura, que serà presentada de la forma «més immediata possible».

La iniciativa ha partit de dones de les arts escèniques en resposta a les cancel·lacions d’obres teatrals de les últimes setmanes, com ara l’espectacle Nua: radiografia d’un trastorn, de l’actriu i dramaturga mallorquina Ann Perelló o El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mar, de Xavier Bobés i Alberto Conejero.