Bojos pel còmic i la cultura pop

Unes nou mil persones passen per la cinquena edició del Girocòmic al Palau de Fires de Girona i gairebé cinc mil per la primera del Comic Con Costa Brava de Lloret de Mar

«És increïble poder veure al Dr. Who aquí. Ha valgut la pena venir»

Carla Ventura / Oriol Bernà

Joves i no tan joves, fans del manga i de l’anime, aficionats del còmic, de les sèries fantàstiques i la ciència ficció han omplert aquest cap de setmana els salons Girocomic i Comic Con Costa Brava a Girona i Lloret. Milers de visitants a les dues cites que certifiquen el moment dolç que viu la indústria del còmic. Les dades d’estudis recents ho corroboren: les vendes no paren de pujar i l’any passat els còmics van representar el 10% en exemplars venuts del total del sector editorial.

5.000 persones a Lloret

«Vam conduir des de Madrid directes de la feina per poder estar aquí», explicaven tres amics aficionats a Star Wars. I és que l’ocasió s’ho mereixia. La primera Comic Con Costa Brava ha arribat amb força a Lloret de Mar i ha aplegat actors i actrius de sagues i films tan populars com Bernard Hill (El senyor dels Anells i Titanic), Cara Buono (Stranger Things i Hulk) o Tom Wlaschina (Game of Thrones). Alec Utgoff, conegut pel seu paper a Stranger Things, n’és l’organitzador i impulsor. 

«Veure Bernard Hill, jo que soc d’El Senyor dels Anells fins a la mort, m’ha fet moltíssima il·lusió i m’ha impactat molt» comentava un dels membres del jurat del concurs de Cosplay que es va celebrar ahir al migdia. «Estem tenint una gran acceptació, i encara té més mèrit tenint en compte que s’està fent el Girocòmic al mateix moment i nosaltres encara no estem consolidats.»

Prop de 5.000 persones vingudes d’arreu de l’Estat i amb presència destacada també de França, van poder passejar durant dos dies envoltats d’herois clàssics de Marvel i personatges d’anime o de Disney, com és el cas de l’Edgar, un viguès resident a Barcelona que no parava de rebre peticions per fotografiar-se amb els visitants petits i no tan petits que reconeixien la seva caracterització d’El Barreter boig d’Alícia al País de les Meravelles. «Hi ha convencions més multitudinàries, però el fet que sigui un espai més reduït fa que tinguis molt més contacte amb la gent.» Reivindicava també el talent que tenim aquí per organitzar, però creu que falta seguiment a partir de certa edat: «No valem menys que a Amèrica, però el problema és que els americans són com nens durant tota la vida. Aquí, sovint perdem la il·lusió.»

La convenció va estar plena de sorpreses, com la que es van endur ahir els visitants més matiners a la zona exterior, on es van trobar el Dr. Who -Sylvester McCoy- explicant batalletes viscudes durant els rodatges de les seves pel·lícules davant d’un bon grapat de fans que l’escoltaven. «És increïble poder veure al Dr Who aquí. Només per això ja val la pena haver vingut fins aquí», explicaven els tres amics vinguts expressament de Madrid. Mc Coy, que també va interpretar el paper del mag Radagast a la pel·lícula Hobbit, va ser una de les grans personalitats presents durant el cap de setmana.

Espai per a l’art i la cultura pop

No tot van ser visitants i famosos: els artistes emergents també tenien lloc a la Comic Con Costa Brava, com és el cas d’en Juanes i la Victòria, venedors de pintures acríliques sobre personatges manga: «Ens encanta l’ambient freak i estem gaudint moltíssim amb tothom. Compartim el hobby del manga i anime i estem trobant molts artistes de nivell.»

Tot aquell que es va aplegar a l’Auditori del Gran Casino de Lloret de Mar va poder gaudir de les màquines de videojocs recreatives arcade que tan populars van esdevenir a finals de la dècada dels 80 i que ahir contrastaven amb espais on els visitants podien provar l’últim crit en realitat virtual: les ulleres de realitat mixta, que van sortir al mercat la setmana passada i que utilitzen la realitat virtual integrant-la a la realitat de l’espai on es troba l’usuari.

Alec Utgoff, conegut pel seu paper a Stranger Things, és un actor britànic d’origen ucraïnès afincat a Lloret de Mar que ha vist en el municipi de La Selva el lloc ideal per impulsar aquest esdeveniment i «acostar els fans i els artistes locals a la cultura pop per tal de fer-los passar una bona estona». Ara, Utgoff es proposa, en futures edicions, portar també actors i actrius de sagues com Star Wars o Harry Potter.

La cultura japonesa a Girona

La setena edició del Girocòmic també ha tingut lloc el darrer cap de setmana. Durant dos dies, els més aficionats del manga, l’anime, els videojocs i universos paral·lels com Marvel s’han pogut apropar fins al Palau de Fires de Girona per formar part de l’esdeveniment. El públic, tot i presentar una gran varietat de gustos, s’apropaven encuriosits a cadascuna de les parades de marxandatge, tallers i activitats que oferia el món del còmic.

Esdeveniments com aquest demostren que la cultura japonesa ha tingut un gran impacte en la societat occidental, i no només pel que fa a les arts plàstiques. «Per primera vegada des del 1997 hem aconseguit fer un curs en línia en què podem apropar la llengua i la cultura del Japó als més joves», explicava en una xerrada Carme Feliu, directora del Nipponia Idiomes i propulsora de la primera edició dels estudis «Del Manga a los Kimonos. Introducción a la Lengua y Cultura Japonesas», impartit a la Universitat de Girona. També, apostant per l’aprenentatge, grups com Som Japó, El taller del barri o FNAC, durant el cap de setmana han ofert tallers d’arts com la de l’origami o el dibuix, com també d’especialització en sèries com Bola de Drac o One Piece, i pel·lícules com Harry Potter.

A més, el sector friki de les maquinetes es van poder acostar a l’aula gaming, on l’Associació d’Esports Electrònics de Girona oferia tornejos de videojocs d’estratègia grupal com League of Legends. També es podien aturar a El rincón del gamer, on grans i petits podien seure davant un ordinador i triar el seu joc preferit; des del FIFA fins el Wii Sports. Per altra banda, l’esdeveniment també oferia espais en els quals els visitants podien ser ells mateixos, en carn i os, els herois de ficció, com el que oferia Ludosport Barcelona, on podien lluitar amb espases làsers com guerrers d’Star Wars, o la tirolina de Vertical Emotions.

No es pot deixar de banda al món del cosplay, i és que els més fanàtics aprofiten ocasions com el Girocòmic per disfressar-se dels seus personatges preferits. «Fa tres anys que vinc, però aquest és el primer que he decidit fer cosplay», explicava Judith de 18 anys, qui venia des de Platja d’Aro i qui «avui he decidit ser Beidou, de Genshin Impact». Anava acompanyada de dos amics que, com ella, havien decidit adoptar un altre paper; Franc era Kishibe, de Chainsaw Man, i Xavi vestia com 9S, de Nier Automata. Amdos s’havien desplaçat des d’una mica més lluny, El Prat i Terrassa, respectivament.

Tot i que el protagonisme no se l’enduia res ni ningú en concret, les cues no enganyaven. Molts dels assistents esperaven per la signatura d’autors, historietistes o il·lustradors com Albert Monteys, Joan Mundet o Laia López. També era concorreguda la parada de Dibujos por sonrisas, una ONG que, a través de la venda de material gràfic, com còmics, postals, il·lustracions d’artistes a escala nacional i fins i tot internacional, recapten diners per ajudar als refugiats. «Ens agrada estar aquí perquè, al cap i a la fi, estem en un ambient en què aquest tipus d’art es valora», explicaven Robert Garcia, instigador del projecte i Adrià Juberó, col·laborador de la causa.

«Les sensacions d’enguany son molt bones, ens estem convertint en un projecte consolidat», explica Àlex Freire, director del Girocòmic, qui a més, afegeix que «tot i que el balanç no està del tot fet, creiem que el nombre de visitants és més elevat que l’any passat, entre unes 8.000 i 9.000 persones». Encara que assegura que «el fet que la proposta agradi i que, tant expositors com públic ens tinguin una data i un lloc guardats, és suficient per a nosaltres».