Cançons de bressol per a adults

Alba Careta i Henrio, que diumenge 19 presenten a Cassà el tercer volum de la col·lecció Càntut, asseguren que «no passa res si el públic s’adorm»: «tenen el nostre permís per dormir o fer badalls»

Alba Careta i Henrio, en una imatge promocional.

Alba Careta i Henrio, en una imatge promocional. / Sílvia Poch

Alba Carmona

Alba Carmona

«Cantar cançons de bressol als adults té tot el sentit del món, tothom necessita evadir-se i relaxar-se i nosaltres busquem que se sentin com a casa, que es deixin cuidar i entrin en un somni», asseguren Alba Careta i Enric Verdaguer, Henrio, que signen el nou disc del projecte Càntut. La cantant i trompetista i el cantautor i productor presentaran el diumenge 19 al festival Càntut de Cassà de la Selva Udolç, un treball que reinterpreta les cançons tradicionals per fer dormir la mainada coeditat pels segells Microscopi i Bankrobber.

Com els seus predecessors, Càntut de Sanjosex i Belda i Vega amb Paula Grande i Anna Ferrer, Udolç parteix de l’arxiu digital del Càntut, sumant-hi algunes melodies de cançons de bressol forànies recollides per l’alumnat de Cassà amb la iniciativa Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons i poemes d’Enric Casasses, alguns inèdits, recitats per ell mateix amb la cadència d’un contacontes.

«Em posaven molta música de petit, però no tinc el record viu que em cantessin cançons de bressol, per mi ha sigut una cosa màgica i interessant, perquè era un univers que desconeixia», explica Verdaguer, que per primera vegada forma parella musical amb Alba Careta, un dels noms a l’alça del jazz a Catalunya.

Cap dels dos ve de la música tradicional, i per això han descobert un tipus de cançons que, tot i estar marcades per la tendresa i la tranquil·litat que ha de dur al repòs, «a vegades expliquen coses molt crues i fosques, com El fill de la mare». Aquest contrast entre fons i forma ha sigut un dels punts de partida a l’hora de plantejar el disc, ja des del mateix títol, un joc de paraules entre «dolç» i «udol».

Cançons com El noi de la mare, La dida, Sant Josep, feu-lo dormir o la sardana Angelina sonen al disc amb un punt oníric i nous arranjaments, conservant la lletra i la melodia i «a vegades» el ritme. Tant el disc com l’espectacle en directe compten, a més, amb la producció i les guitarres de Santi Careta.

«Hem jugat molt i es tractava d’això, perquè mantenir aquestes cançons amb vida vol dir mutar-les, tot canvia amb el temps», assenyala la cantant. «Les cançons tradicionals ens han arribat d’aquesta manera perquè algú l’ha cantat així, però pot ser que també hagi canviat el ritme i la melodia com ha volgut, hi ha moltes versions, i precisament per això sobreviuen», continua Alba Careta.

«No fem el disc amb ànim que el posin als nens perquè s’adormin, sinó perquè els adults es relaxin i els pares i les mares sàpiguen les cançons i les puguin cantar ells mateixos. No hem de ser nosaltres qui els fa adormir, hem de recuperar un contacte humà que potser s’ha perdut i anar endarrere per anar endavant», assenyala Careta.

Alba Careta i Henrio han ofert uns primers tastets en directe d’Udolç a la Fira Mediterrània de Manresa i a Galícia, plantejats, de la mà de la companyia circense Hotel Iocandi, com «un espectacle de dalt a baix». «Hi ha qui s’ha adormit i hi ha qui s’ha emocionat molt, perquè és un tipus de música que connecta amb la infància», assenyala Careta.

«La premissa a la qual ens agafem és que no passa res si el públic s’adorm, tenen el nostre permís per adormir-se o fer badalls», bromegen els dos músics, que intenten generar una atmosfera de calma i confort «com al sofà de casa». De fet, ells mateixos actuen amb sabatilles.

La col·lecció de discos del Càntut va néixer el 2016 amb un treball homònim de Sanjosex i Carles Belda, que es van capbussar en l’arxiu en línia del projecte de recuperació de la música de tradició oral. L’àlbum, amb una quinzena de cançons que basculen entre la tradició i l’avantguarda, s’ha reeditat enguany en vinil. Per commemorar-ho, els dos músics s’han retrobat en una petita gira de concerts que també passarà pel festival Càntut la setmana vinent. Serà divendres 17 a la sala del Centre Recreatiu de Cassà.

Subscriu-te per seguir llegint