Cançons de bressol amb el segell d’Alba Careta i Henrio per al nou disc del Càntut

«Udolç» beu de l’arxiu del projecte de cançons tradicionals, però també del material recollit per estudiants de Cassà de la Selva

L’àlbum, que sortirà el 2 de novembre, segueix els passos de «Càntut» de Belda i Sanjosex i «Vega» de Paula Grande i Anna Ferrer

Alba Careta i Henrio, en una imatge promocional.

Alba Careta i Henrio, en una imatge promocional. / Sílvia Poch

Alba Carmona

Alba Carmona

Les cançons de bressol tradicionals, passades pel sedàs d’Alba Careta i Henrio, són les protagonistes del nou disc del projecte Càntut. La cantant i trompetista de jazz Alba Careta i el cantautor i productor Enric Verdaguer Henrio segueixen les passes dels seus predecessors -Belda i Sanjosex amb Càntut (2016) i Paula Grande i Anna Ferrer amb Vega (2020)- per construir Udolç, un treball discogràfic que beu sobretot de cançons que atresora l’arxiu del Càntut, però reinterpretades amb un segell propi. Editat per Segell Microscopi i Bankrobber, el disc sortirà a la venda el 2 de novembre i l’espectacle s’estrenarà a les comarques gironines al festival Càntut de Cassà de la Selva, que ja en va acollir un tastet l'any passat.

Per a Udolç, Careta i Henrio estiren el fil de la iniciativa Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons i la recerca duta a terme pels alumnes de Cassà de la Selva el curs 2021-22. Durant aquell procés, els estudiants van recollir més d’un centenar de cançons de bressol de les diferents cultures presents al municipi.

Amb aquest punt de partida, els artistes emprenen un viatge oníric per les cançons de bressol, principalment de les comarques gironines i recollides en l’arxiu del Càntut.

El repertori consta d’una dotzena de cançons de bressol reinterpretades amb arranjaments de collita pròpia i també de quatre poemes d’Enric Casasses recitats per ell mateix, ambientats en el món de la nit, del son i dels somnis. Amb les veus d’Alba Careta i Henrio com a ingredient principal, a Udolç s’hi senten guitarres acústiques, trompetes, carrillons i efectes sonors experimentals diversos.

A més, tant el disc com l’espectacle en directe compten amb la producció i les guitarres de Santi Careta, que hi aporta acompanyament musical per actualitzar les melodies menys conegudes que només es troben en el cançoner del Càntut i també tonades tan populars com Son son o El noi de la mare.

L’àlbum va ser enregistrat a l’estudi de Santa Eugènia de Relat d’Avinyó per Adrià Serrano, produït per Santi Careta, mesclat per ells dos a l’estudi de Gravacions Silvestres i masteritzat amb Yves Roussel Mastering del juny a l’agost d’aquest any.

Pel que fa a l’espectacle, amb la direcció artística de la companyia Hotel Iocandi, s’estrenarà el 5 d’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa i també se n’oferirà una preestrena el 22 de setembre al festival Músicas no Minho de Galícia. Posteriorment, es podrà escoltar a Cassà, al festival Càntut, el 19 de novembre.