DdeG, Girona

Una selecció de prop de 60 obres de l'artista empordanès Bartomeu Massot (Figueres, 1923-Barcelona, 1974) formen l'exposició Bartomeu Massot. Travessies encreuades, comissariada per la historiadora de l'art Glòria Bosch, que avui quedarà inaugurada (20 hores) al Centre Cultural de Caixa Girona-La Fontana d'Or.

Olis sobre tela, sobre fusta i sobre cartró, gouaches, collages i dibuixos de tinta sobre paper, obres realitzades, totes elles, entre les dècades dels anys 50 i 70, han estat escollides amb la intenció d'afavorir una nova mirada a l'obra d'aquest artista provocador, que analitzava, en moltes de les seves obres, el context i la cultura del seu moment.

"Massot era capaç de viure i avançar en solitari sense preocupar-se del context. Ser ell, independent, però receptiu a tots aquells ímputs creatius que li arribaven i alhora participar de les activitats grupals de l'època, com és el cas d'Indika i el Grup Abstracte Empordanès", han indicat fonts de l'organització.

Els camins del seu procés visual es fonen amb una acció que assumeix altres iniciatives, tant en el camp de la música (estava molt vinculat al món del jazz), com en el de l'escriptura (va publicar articles, va escriure contes), i altres projectes artístics.

Arcadi Calzada, president de la Fundació Caixa Girona, explica en el catàleg de l'exposició quin és el fonament del seu procés creatiu: "La clau del seu procés creatiu és l'enllaç i la diferència que es produeixen en un mateix moment. Entre la construcció i la deconstrucció es forma aquest mapa emocional, on tant s'hi troba el símbol que basteix des de la raó com el gest desfet de l'emoció, sempre amb un fons expressionista que ja s'intuïa en les primeres obres d'aprenentatge".

Per tal de facilitar el re?corregut per la mostra, l'exposició s'ha dividit en tres àmbits temàtics que permeten entendre millor l'obra d'aquest artista:

1) Constructivisme, paisatge i metafísica. Expressió, geometria, construcció, abstracció, color, espai; 2) Expressió, gest, acció, cal·ligrafia, ritme, corba, i 3) Erotisme. Expressió, matèria, cos, i símbols.