El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar ahir que el pla d'inversió pública que prepara l'Executiu s'estendrà fins al 2010, mentre que des de l'oposició, el president del PP, Mariano Rajoy, es va mostrar més partidari d'una baixada d'impostos per reactivar l'economia.

El nou pla estimularà la demanda i incrementarà la inversió en innovació, productivitat, energia, infraestructures i educació, tal com va explicar Zapatero en una jornada organitzada per The Economist. El cap del Govern va avançar que un dels sectors als quals va dirigit el nou pla és el de l'automòbil, amb l'objectiu d'estimular la demanda i incentivar l'ocupació, encara que va assenyalar que esperarà a les iniciatives que proposi la Comissió Europea avui per afrontar la crisi.

Així mateix, va confiar que aquesta mesura, unida a les ja preses per l'Executiu, ajudi l'economia espanyola a superar "aquest moment de recessió generalitzada", al mateix temps que va demanar als actors econòmics -empreses i inversors- que mantinguin "viva" la convicció que aquest moment "dur i difícil" se superarà. No obstant això, va reconèixer que el conjunt de propostes del Govern poden elevar el dèficit públic l'any que ve per damunt del 3%, el límit establert en el Pacte d'Estabilitat i Creixement de la UE.

Zapatero va aclarir, de la mateixa manera que el vicepresident segon del Govern, Pedro Solbes, que està recollit que una economia de la zona euro pot incomplir l'esmentat límit de manera "conjuntural" per una situació "excepcional" com l'actual.

Per la seva banda, el líder de l'oposició es va mostrar més partidari d'una baixada d'impostos que, segons la seva opinió, contribueix en major mesura a estimular l'economia que l'augment de la despesa pública, "tal com vam veure el 1996". Rajoy va recordar que en aquell moment, un retallada d'impostos, juntament amb uns pressupostos generals "austers", així com altres decisions de l'Executiu de José María Aznar, van afavorir que comencés un període de prosperitat que ha durat fins l'any passat.

Els dos líders polítics van coincidir que cal que hi hagi una major confiança per afrontar l'actual conjuntura econòmica. Zapatero va insistir que "la crisi se superarà" i confia que les pitjors previsions no es compleixin.