El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar ahir que, després d'avaluar amb els sindicats l'entrada en vigor de les ajudes extraordinàries a desocupats, l'Executiu està disposat, si es considera necessari, a modificar les característiques de la prestació de 420 euros. Així ho va manifestar el president en una compareixença que va oferir a Lanzarote en la qual va destacar l'important esforç econòmic que fa el Govern espanyol amb aquesta mesura, la primera d'aquest tipus que s'aprova en Democràcia, va recalcar.

Zapatero va considerar "injustes" les crítiques d'"aquells que no han proposat res per a desocupats i que volen retallar subsidis i ajudes públiques" i que, segons va dir, han posat "el crit en el cel davant l'aprovació d'aquesta prestació nova". El president es va comprometre a dialogar amb els sindicats per fer "més eficaç la mesura i la prestació des del punt de vista social i que abraci al nombre de persones que ho poden necessitar". José Luis Rodríguez Zapatero va considerar que aquest "serà el període de més protecció i formació davant la desocupació perquè aquesta mesura està pensada perquè, a través d'un itinerari formatiu, les persones que ja no tenen prestació per desocupació, puguin com més aviat millor tenir una ocupació".

El president va explicar que en ser una prestació nova de caràcter extraordinari que dura sis mesos sempre sorgeix el dubte d'on comença, "on es posa l'inici del dret a la prestació". "El Govern va entendre que una posició raonable era el moment de l'aprovació i, lògicament, va a suposar un esforç econòmic de les arques públiques", va subratllar.

Zapatero va recalcar: "la sensibilitat social i les necessitats de les famílies és el que més compta per a aquest Govern i per a mi i, per tant, amb l'avaluació que exigeix estem disposats, dialogant amb els sindicats, a fer com més eficaç millor la mesura i la prestació des del punt de vista social i que abraci el nombre de persones que ho poden necessitar". No obstant això, segons l'opinió del president, "seria injust i desenfocat que una mesura de gran envergadura social i esforç econòmic fos avaluada únicament pel període d'entrada en vigor".

Continuen les crítiques

El diputat del PP de Catalunya al Parlament Josep Enric Millo va advertir ahir que l'ajuda de 420 euros per a aturats que no reben el subsidi a partir de l'1 d'agost és una "burla injusta" que "discrimina" a aquelles persones que han deixat de percebre la prestació abans d'aquesta data. "Els efectes de la crisi no han començat a partir de l'1 d'agost d'aquest any -va insistir Millo en un comunicat-, i moltes persones ja fa mesos que s'han quedat sense res, pel que és del tot injust i inadmissible que la mesura no tingui caràcter retroactiu a l'1 de gener de 2009".

Per al portaveu d'assumptes econòmics del PP català, la mesura crea "frustració i decepció entre els aturats", i demostra la incapacitat per oferir solucions econòmiques "reals i útils" per part del Govern.