El Govern de la Generalitat podrà adjudicar "a dit" les obres públiques que tinguin un alt component innovador, quan al mercat no existeixin suficients empreses que ofereixin les solucions tecnològiques que reclami la construcció de la nova infraestructura. En aquest supòsit, el procés de licitació es podrà fer sense concurs. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va explicar que l'actual normativa europea ja preveu aquest cas per afavorir la recerca, el desenvolupament i la innovació en la construcció d'obres públiques i infraestructures.

Huguet va comentar que aquesta és una de les noves portes que obre el Pla de Recerca i Innovació 2010-2013, que va ser aprovat ahir pel Govern. Un dels reptes del Pla és involucrar tots els Departaments de la Generalitat en el gir cap a la R+D+I, i va posar com a exemple que a alguns països, com Alemanya, les obres públiques són els segon departament que més inverteix en aquest capítol.

Inversió milionària

El Pla de Recerca i Innovació de Catalunya (PRI) 2010-2013, document en el qual es marquen les polítiques públiques per afavorir el canvi de model de l'economia, basat en el coneixement, la innovació i l'educació. El Pla, que preveu una inversió de 5.308 milions d'euros durant els propers quatre anys, incorpora els compromisos de la Generalitat acordats en el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació. Al mateix temps identifica els 17 focus estratègics de han de liderar l'evolució de l'economia catalana cap a àmbits amb més productivitat i competitivitat.