Els líders del G8 van expressar ahir el seu "interès perquè Grècia segueixi a l'Eurozona alhora que respecti els seus compromisos". En un comunicat emès a la residència presidencial de descans a Camp David (Maryland), on celebren la seva cimera anual, els líders dels països més desenvolupats i Rússia van indicar que donen suport a "la determinació dels líders de l'eurozona per resoldre les tensions a la zona euro de manera creïble i amb promptitud, i de manera que generi confiança, estabilitat i creixement".

Els líders del G8 recorden que cal prendre mesures per "combatre l'estrès financer", encara que "les mesures no són les mateixes per a cadascun" dels països membres: EUA, Japó, Alemanya, Regne Unit, França, Itàlia, Canadà i Rússia.

El G8 es va mostrar a favor de discussions en l'Eurozona per determinar "com generar creixement, mentre es manté un ferm compromís a implementar la consolidació fiscal".

Al mateix temps, van acordar que tots els governs del G8 "necessiten prendre accions per augmentar la confiança i alimentar la recuperació, incloses reformes per augmentar la productivitat, el creixement i la demanda dins d'un marc sostenible, creïble i macroeconòmic no inflacionista".

"Donem suport a polítiques de consolidació fiscal sòlides i sostenibles que tinguin en compte les condicions d'evolució dels països i assegurin la confiança i la recuperació econòmica", indica el comunicat conjunt, molt centrat a transmetre un missatge de confiança a les mesures preses pels líders de l'Eurozona.

"És imperatiu promoure el creixement i l'ocupació. L'economia global mostra senyals prometedors, però persisteixen els vents de front", indica el text consensuat en una sessió a Camp David centrada en l'economia.

"Donem suport a reformes estructurals i inversió en educació i modernització d'infraestructures de manera apropiada", alhora que els països membres es comprometen a promoure inversions per enfortir la demanda, així com donar suport a petites i mitjanes empreses i cooperació entre el sector públic i privat.

El text inclou un epígraf a favor del comerç internacional, la protecció de les inversions, contra el proteccionisme i destaca la importància de protegir els drets de propietat intel·lectual en l'àmbit internacional.

En declaracions a la premsa, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va indicar respecte a Grècia que "hem reiterat que tots volem que Grècia segueixi en l'eurozona, amb la condició que compleixi les seves obligacions en el marc del segon rescat".

"Hem dit que, si podem fer en algun moment alguna cosa més per impulsar el creixement a Grècia, a través del Banc Europeu d'Inversions o els fons estructurals, estem per descomptat oberts a això, però això no és un substitut per a les obligacions de Grècia", va indicar la cancellera.

Banca espanyola

El president francès, François Hollande, va assegurar que els líders del G-8 reunits en Camp David no havien abordat l'assumpte de la recapitalització de la banca espanyola.

Hollande va explicar que esperava poder tractar pròximament la qüestió de la recapitalització de la banca en països com Espanya, però que aquesta no havia estat abordada com a tal en la cimera. Hores abans, el flamant president francès s'havia mostrar a favor de recapitalitzar els bancs espanyols amb fons europeus. "Seria desitjable que hi hagués una recapitalització i segurament caldria que es fes amb els mecanismes de solidaritat europeus", va dir Hollande als periodistes en ser preguntat per la situació de la banca espanyola.

Les declaracions d'Hollande contrasten amb les del comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, que va dir que Espanya està en disposició de fer front per si mateixa als problemes en el seu sector bancari i no necessitarà ajuda exterior. Rehn va destacar la gestió efectuada pel Govern en el cas de Bankia i el seu "pla global de reestructuració i recapitalització del sector bancari".