El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va dir ahir que els funcionaris de qualsevol administració pública que cobrin menys de 962 euros al mes percebran la paga extra de Nadal. A la sessió de control al Govern al senat, Montoro va assenyalar que aquesta quantitat representa 1,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional (641,4 euros).

Segons el ministre, el nombre de funcionaris del conjunt de les Administracions Públiques que cobrarà la paga de desembre se situa entre 10.000 i 15.000, si bé ha precisat que es tracta d'una "primera estimació" a l'espera de comptar amb la dada exacte dels beneficiaris en les administracions local i autonòmica.

Als passadissos del Senat, Montoro també va dir que no té l'estimació de la quantitat de diners que suma el col·lectiu dels funcionaris "mileuristes".

Després de subratllar que, no obstant això, era "important comunicar-ho a tots i especialment a molts funcionaris que creuen que no tindran dret a la paga i sí la tenen", va explicar que no va parlar d'aquesta excepció en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de divendres passat, perquè el que va fer va ser "resumir".

Montoro també va indicar que les últimes mesures del Govern suposen demanar un esforç addicional als espanyols, que, segons la seva opinió, "valdrà la pena".

El ministre va demanar que es pensi en positiu i ha afegit que aquest esforç servirà per acabar amb la crisi i amb la destrucció de llocs de treball, a la vegada que permetrà veure la llum al final del túnel.

Així mateix, va admetre que les mesures són doloroses i que al Govern no li han agradat gens.

Va reiterar que aquestes decisions de l'Executiu es deuen al dèficit ocult que va deixar l'anterior Govern i va afegir que les condicions de finançament són "molt dures i molt difícils" per deixar endeutades a les administracions, sobretot, a les territorials.

El ministre també va justificar la pujada de l'IVA per les circumstàncies actuals i pels compromisos adquirits.

En aquest sentit, va insistir en l'herència rebuda amb una economia tan endeutada que els organismes internacionals recomanen i gairebé obliguen a aquesta pujada de l'IVA, a canvi de baixar les cotitzacions socials i que el país sigui més competitiu.

Les paraules de Montoro arribaven en resposta a les preguntes dels senadors d'Entesa José Montilla i del PSOE José Miguel Camacho.

Montilla va criticar que el PP hagi incomplert la majoria de les seves promeses electorals i que hagi pres decisions "sense dialogar i abusant de decrets lleis".

A més, va recalcar que el Govern ha actuat amb deslleialtat institucional amb les comunitats autònomes "quedant-se l'augment de l'IVA i el punt de dèficit addicional" permès per a aquest any per Brussel·les.

Per la seva part, Camacho va indicar que ser responsable polític no és cobrar el sou de ministre, "sinó ser responsable del que s'ha fet i s'ha dit".

En aquest sentit, Camacho va criticar que el Govern no hagi acceptat el suport ofert pel secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.