El Tribunal de la Unió Europea obliga Ryanair a pagar pels passatgers afectats per la suspensió dels vols cancel·lats a causa del volcà islandès Eyjafjallajökull l'any 2010. Segons la justícia europea, la quantia de les despeses "necessàries, adequades i raonables" haurà de ser determinada per jutges de cada país de la UE. L'erupció del volcà fa gairebé tres anys va obligar les aerolínies a cancel·lar més de 100.000 vols per por que les partícules similars al vidre llançades a l'atmosfera podria bloquejar els motors de les aeronaus.

El tribunal va admetre que les companyies aèries estan exemptes de l'obligació de pagar una compensació al passatger si la cancel·lació és deguda a circumstàncies extraordinàries. No obstant això, la cort va advertir que les aerolínies "queden obligades a tenir cura dels passatgers que es troben encallats en un aeroport".

Això és el que va passar a una passatgera irlandesa, Denise McDonagh, que no va poder volar des de Faro (Portugal) a Dublín. La cancel·lació del vol, segons la seva demanda, li va causar unes despeses de 1.130 euros en menjars, allotjament i transport, que Ryanair es va negar a pagar. Segons l'aerolínia, aquest és l'únic cas relacionat amb les cendres del volcà que ha arribat als tribunals. La resta -Ryanair va cancel·lar uns 9.400 vols- es van negociar amb els afectats i van suposar una despesa de 32 milions d'euros.

Ryanair "lamenta la decisió de la Cort Europea, que ara permet als passatgers reclamar per cancel·lacions de vols que estan fora del control d'una companyia aèria" va dir la línia de baix cost en un comunicat. La decisió "materialment augmentarà el cost de volar a través d'Europa perquè les companyies aèries estan obligades a recuperar el cost d'aquestes demandes dels seus clients", va afegir Ryanair.