El Fons Monetari Internacional (FMI) va demanar ahir a Espanya que reforci la reforma laboral amb mesures destinades a equiparar la protecció dels contractes temporals i la dels indefinits i eliminar la indexació, entre altres qüestions. L'FMI recomana a Espanya aprofundir la revisió de les normatives laborals "mitjançant l'harmonització de la protecció per als contractes temporals i indefinits, i per l'eliminació de la indexació i de la pròrroga automàtica dels convenis col·lectius expirats".

Així ho recull en un llibre presentat a Brussel·les per la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, en presència del ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, i del responsable de Finances d'Alemanya, Wolfgang Schäuble, en què en l'organisme internacional recomana al país que prengui més mesures.

El llibre destaca que el cost de l'acomiadament improcedent a Espanya és molt diferent per als contractes indefinits (de 33 a 45 dies per any treballat amb un màxim de 42 mensualitats) i pels temporals (que tenen una mitjana de 9 dies per any). La mitjana a la UE per als contractes indefinits és de 21 dies per any amb un màxim de 24 mensualitats. "Aquesta àmplia bretxa és responsable de l'ús d'una gran proporció de treballadors temporals com un mecanisme d'assegurança contra shocks adversos", apunta el Fons.

No obstant això, l'FMI reconeix el "significant progrés" que la reforma laboral del 2012 ha introduït, però avisa que l'"èxit de la reforma depèn de l'aplicació". En aquest sentit, alerta de la interpretació restrictiva de la norma que han fet els tribunals.