Biotactex, empresa gironina que fabrica i distribueix roba interior de bambú, ha aconseguit multiplicar per quatre la seva facturació en només un any, ha contractat tres nous treballadors i ha venut més de 8.000 peces a deu països diferents. Skitude, que desenvolupa aplicacions mòbils vinculades al sector de l'esquí, ha aconseguit 200.000 descàrregues en només un any, multiplicant per tres la seva facturació. Són només dos exemples de les 31 empreses empreses que han format part de l'acceleradora Start Up Catalonia, que es va engegar fa un al Parc Tecnològic de la UdG.

El programa ha suposat tot un èxit i la Generalitat ha replicat el model d'acceleradora gironí a altres punts del territori. Les 31 empreses que van engegar la primera acceleradora de Catalunya han aconseguit incrementar, de mitjana, en un 60% la seva facturació durant el 2013. Al llarg de dotze mesos, les diferents firmes -totes, creades fa menys de cinc anys- han rebut assessorament per consolidar el model de negoci. I ara, un cop acabat el programa, toca passar balanç. Gràcies a l'acceleradora, les empreses han creat 72 nous llocs de treball, han multiplicat per quatre el volum d'exportació i han aconseguit finançament per valor d'1,3 milions d'euros.

Segons va dir el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, l'acceleradora naixia per cobrir un buit. Tot i que hi havia programes per fomentar l'emprenedoria i ajudar a crear empreses, no n'hi havia cap que ajudés a sobreviure a aquelles que ja havien començat a caminar. I més tenint en compte que, d'ençà que va començar la crisi, més de la meitat de les empreses de nova creació acabaven morint en menys de cinc anys.

Durant aquest 2013, un total de 31 empreses innovadores s'han beneficiat dels serveis de l'acceleradora de la UdG. El programa d'acompanyament dura un any, durant el qual les diferents firmes reben assessorament adaptat a les seves necessitats, disposen d'un tutor que les orienta i se les ajuda a millorar vendes, internacionalitzar-se i trobar finançament.

Torres va subratllar que els resultats "són objectivament bons". De fet, només cal donar un cop d'ull a les xifres globals per fer-ho palès.

Set de les firmes han començat a exportar i s'han sumat a les catorze que ja venien en mercats exteriors. En total, al final de l'any i gràcies a l'acceleradora, s'ha aconseguit multiplicar per quatre el pes que l'exportació té en el conjunt de la seva facturació (passant dels 174.000 als 710.000 euros).

De retruc, l'increment del negoci també ha suposat noves contractacions. Quan van entrar a l'acceleradora, les 31 firmes donaven feina a 110 persones. Al llarg d'aquests dotze mesos, han creat 72 nous llocs de treball.

Durant aquest 2013, no només les empreses que han format part del programa han crescut. També ho han fet les acceleradores arreu del territori. Al llarg de l'any passat se n'han obert tres de noves a Mataró, Sant Cugat del Vallès i Castelldefels.

Aquest gener, totes elles han engegat el programa del 2014. A diferència de l'any passat, però, ara les empreses paguen una quota de 1.000 euros anuals per rebre el servei. En total, s'han escollit 53 start-up per participar-hi, dotze de les quals a l'acceleradora de la UdG. Entre aquestes, hi ha una empresa que proposa fer estalvi on-line (per anar de viatge més endavant o fer una experiència d'oci), una altra que dissenya estands de fira i mobiliari per a empreses amb productes reciclats, una start-up que porta menjar de restaurants de Girona a domicili, un fabricant de motocicletes elèctriques, o una firma que fa kits amb productes de cortesia (com ara sabó, esponges, oli i sal) per als turistes que s'allotgen a apartaments i bungalous de càmpings.

Quatre noves acceleradores

El secretari d'Empresa i Competitivitat va explicar que la intenció del Govern per a aquest 2014 és engegar quatre noves acceleradores més al territori, doblant les que hi ha ara. Una d'elles es trobarà a la Catalunya Central, una altra a Lleida, la tercera a Tarragona i la quarta encara no té localització decidida.

Torres també va dir que, d'ençà que va néixer l'acceleradora de la UdG i es van posar en funcionament les altres tres, ja hi ha empresaris i associacions privades que s'han interessat per impulsar-ne de pròpies.