"Per què hi ha tants plàstics penjant dels balcons del Raval" Aquesta és la pregunta que es van fer el banyolí Pau Sarquella i la lleidatana Diana Usón, mentre recorrien els carrers de Malnom i Picalquers el 2009, encara sent estudiants d'Arquitectura.

Aquests carrers del Raval eren el lloc d'actuació proposat pel concurs del FAD "Racons Públics", que convidava a idear petites intervencions per millorar alguns dels espais oblidats de la ciutat. De la seva proposta, finalment seleccionada pel jurat, sorgeix Persiana Barcelona.

La idea guardonada era senzilla: substituir els desafortunats plàstics als balcons d'aquests carrers per persianes tradicionals de corda que, al mateix temps, també protegissin de l'aigua. El confort i la ventilació dels habitatges serien recuperats, i amb ells, l'aspecte de les façanes.

D'una idea senzilla per un lloc i un problema concrets neix un producte que, com a objectiu final, pretén solucionar un problema urbà que s'estén més enllà de l'àmbit del Raval.

Quatre anys més tard, s'ha posat a la venda la Persiana Barcelona. Es pot comprar en diferents comerços i també a través del web http://persiana-barcelona.com

Segons Pau Sarquella, es tracta de la "persiana de tota la vida, però a la que hem incorporat millores". Aquesta, a més a més, protegeix de l'aigua, ja sigui de la pluja o de la roba estesa del veí de dalt. La forma de les seves lames permet que s'encavalquin, protegint de l'aigua l'espai que queda entre elles sense impedir el pas de l'aire.

Per aquest mateix motiu, quan la persiana està en posició vertical guanya en protecció visual i en opacitat lumínica. Al mateix temps, quan està en posició estesa permet visuals cap a l'exterior i actua de tamís de llum.

L'objectiu ha estat cuidar-ne els detalls i els materials alhora, buscant el valor afegit d'un element que protegeix les obertures del nostre país des de fa més d'un segle.

La Persiana Barcelona s'elabora amb fusta de pi de Sòria, s'acaba amb pintura base aigua especial per fusta a l'exterior i s'enrotlla amb corda nàutica. Aquests canvis li atribueixen més resistència a l'exterior, i prevenen del constant manteniment de l'usuari.

La nova carta de colors de la Persiana Barcelona s'inspira en els colors de la ciutat. Els 12 colors de la carta provenen de les fusteries de cases de referència com el Marró Planells o el Verd Batlló.

Contactes amb Girona

Els promotors del projecte ja han mantingut contactes amb l'Ajuntament de Girona, que ha validat part d'aquesta carta de colors per instal·lar persianes d'aquesta gamma al Barri Vell de la ciutat, on la normativa és força estricta.

Al marge de Sarquella, en el desenvolupament de la nova persiana també hi han intervingut empreses i professionals gironins. Així, Pintures M. Vich ha fet l'assessorament tècnic de les pintures, mentre que Sumace, de Fornells, s'encarrega de la confecció a mida i de la distribució de les persianes.