El president del Govern, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que la reforma fiscal anunciada és "el que sempre hem volgut fer i no hem pogut: abaixar els impostos als espanyols", un compromís que ara pot complir. En una reunió amb dirigents del PP per explicar més detalls sobre l'avantprojecte de llei de reforma fiscal aprovada divendres pel Consell de Ministres, Rajoy va assegurar que la reforma no afectarà la reducció del dèficit públic i va recordar que l'esforç fet per tots els espanyols havia produït resultats i en produirà encara més el 2014 i 2015. Els objectius d'aquesta reforma, va afegir, són clars: impulsar la creació d'ocupació, reduir la fiscalitat de les rendes del treball, augmentar la competitivitat de l'economia, afavorir l'estalvi i un sistema tributari més equitatiu, i oferir beneficis socials per a les famílies i noves mesures contra el frau.

Així mateix, Rajoy va avançar que juny serà el desè mes d'augment consecutiu en les cotitzacions a la Seguretat Social. Segons va explicar el president espanyol, gràcies als esforços realitzats pels espanyols "hem estat capaços de mantenir l'Estat del benestar". Rajoy va fer un ràpid repàs a la situació econòmica que es va trobar en arribar al Govern, en què "era impossible abaixar els impostos i hagués estat un disbarat", però ara ja és possible fer-ho, de manera que el Govern complirà amb el seu compromís amb els espanyols. "Demanem un esforç i vam dir que quan les coses milloressin tornaríem a la normalitat", va dir, i "això farem".

Les previsions

L'any 2015 serà millor, ja que hi haurà més ocupació i menys atur, va assegurar Rajoy, que va afegir que el més important és que "per fi s'està produint un augment de la recaptació de les administracions públiques". Rajoy va assegurar, a més, que en aquesta reforma el Govern no pujarà l'IVA, rebaixarà les cotitzacions dels treballadors autònoms, i no tocarà el règim fiscal del segon habitatge. Segons va assegurar, els detalls de la reforma es podran consultar a partir de demà a la pàgina web del Ministeri d'Hisenda i s'aprovarà definitivament "l'11 o el 18 de juliol", després del qual anirà a les Corts Generals, de manera que previsiblement estarà aprovada "abans de desembre" i entrarà en vigor l'1 de gener de 2015. "Aquesta és una reforma per al creixement econòmic i per a l'equitat", va insistir Rajoy. Després de recordar que "Espanya ha superat el pitjor de la situació econòmica" i insistir que "encara tenim moltes coses per fer", va dir que "és el moment de fer aquesta reforma fiscal, que no afectarà el que segueix sent un gran objectiu: la consolidació fiscal i la reducció del dèficit públic".

"Estem absolutament convençuts que augmentarà l'activitat econòmica i per tant, les bases imposables". "Amb aquesta reforma també complim un compromís amb els espanyols, que no hem pogut complir fins ara perquè la situació era la que era". "Tots sabíem les dificultats de la situació i que no seria fàcil, però també sabíem que si teníem les idees clares, determinació i coratge i estàvem disposats a posar en marxa reformes estructurals importants, anàvem a superar aquests moments difícils", va assegurar.

"El més important és que l'economia espanyola tindrà unes bases sòlides a partir d'ara i uns fonaments que donaran lloc a què en el futur no tornem a viure una situació tan trista i tan perjudicial per a tots com la que hem viscut en aquests últims anys", va acabar.

Més crítiques

El president del Consell General d'Economistes d'Espanya, Valentí Pich, va assegurar ahir que la reforma fiscal aprovada pel Consell de Ministres és incompleta perquè el govern espanyol no havia concretat què passarà amb la fiscalitat autonòmica i local. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Pich es va mostrar sorprès per la rebaixa considerable dels impostos perquè l'Estat encara tenia un nivell elevat de dèficit. "Cal tenir en compte, a més, que som un país, un Estat, que l'any passat va tenir un dèficit del 6%, i que l'any que ve, si tot va com va, deurem pràcticament el 100% del PIB", va dir.