La campanya contra la reforma de les pensions iniciada a Catalunya per milers de jubilats pujarà de to el pròxim desembre quan aquests traslladaran les seves queixes des de les oficines de l'INSS als jutjats socials, amb la vista posada a arribar després al Tribunal Constitucional. L'última reforma del sistema de pensions, acordada el 2013, ha exasperat al col·lectiu de jubilats, que denuncia que l'IPC sigui substituït com a referent per revisar la quantia de les pensions per un Índex de Revaloració (IR) que no garanteix que es mantingui el poder adquisitiu. Segons els càlculs de l'Executiu, l'aplicació de l'IR i del factor de sostenibilitat, l'altra gran novetat de la reforma, suposarà un estalvi per a les arques públiques de 32.939,95 milions d'euros entre 2014 i 2022 sobre la quantitat que haguessin cobrat els pensionistes si s'hagués mantingut l'actual model.

Entre els diferents moviments de protesta nascuts arran d'aquesta reforma en el teixit social català, "la Marea Pensionista" ha destacat per la seva campanya de presentació col·lectiva de manera periòdica de demandes davant la seu de l'INSS (Institut Nacional de la Seguretat Social) a Barcelona contra el Reial Decret que suprimeix la revaloració automàtica de les pensions amb l'IPC de l'any anterior.

Aquesta supressió ha portat a què el 2014 els pensionistes hagin vist com les seves pensions pujaven només un 0,25 %, percentatge que està per sota de l'IPC, pel que han perdut poder adquisitiu.

El reclam

En les seves demandes, totes idèntiques seguint un model recomanat pel despatx d'advocats Col·lectiu Ronda, els pensionistes sol·liciten la pujada segons l'IPC anual i demanen la declaració d'inconstitucionalitat de la revaloració del 0,25 %. L'advocat del Col·lectiu Ronda Miguel Ángel Arenas va explicar que eren "milers i milers" les demandes que ja s'havien presentat davant l'INSS i que l'objectiu era que, de no obtenir resposta, les persones i col·lectius implicats presentessin davant els jutjats socials peticions per portar el cas davant el Tribunal Constitucional.