L'Audiència Nacional ha anul·lat la multa de 500.000 euros que va imposar el Ministeri d'Economia al banquer Jaime Botín per ocultar les seves accions a Bankinter perquè va ser imposada "fent cas omís" al fet que el procediment sancionador havia superat els divuit mesos legals. El tribunal estima d'aquesta manera el recurs que va interposar el germà del difunt Emilio Botín contra la sanció que li va fixar Economia l'11 d'octubre de 2013 a proposta de la CNMV, que va apreciar una falta "molt greu" per ocultar que la seva ?participació real a Bankinter era de ?gairebé el 23 % i no del 16,3 % que tenia declarat davant el supervisor.

A més, obliga el departament que dirigeix Luis de Guindos a publicar en el BOE aquesta sentència, perquè "només així es restableix correctament la situació del crèdit personal del recurrent en la publicitat oficialment establerta".

Jaime Botín va comunicar el 30 de juliol de 2010 a la CNMV que, com a resultat de la "dissolució d'una societat familiar", havia rebut títols que representaven la diferència entre ambdues xifres que qüestionava l'organisme.

Només dos mesos després, les autoritats fiscals de França van informar l'Agència Tributària sobre diversos titulars de fons en comptes del banc suís HSBC.

Entre aquests es trobaven dotze membres de la família Botín, que no havien presentat les autoliquidacions de l'IRPF i de l'Impost sobre el Patrimoni entre 2005 i 2009.

Així, van regular la seva situació fiscal mitjançant declaracions complementàries, però al maig de 2011 la Fiscalia Anticorrupció va presentar la seva denúncia.

Però un any després la va acabar arxivant el jutge Fernando Andreu, que va estimar que la regulació va ser "correcta i anterior al fet que s'hagués incoat per part de l'Agència Tributària un procediment d'inspecció o de verificació".

Amb aquesta decisió es ?declarava els Botín exempts de ?responsabilitat penal, no obstant això per a la CNMV el banquer va ?cometre una falta "molt greu" en no revelar a la resta del mercat el volum real de la seva participació.

Precisament aquesta recerca és un dels arguments esgrimits per Botín en el seu recurs, admès ara per l'Audiència, al·legant que el supervisor havia realitzat una recerca paral·lela a la que tenia oberta Andreu i va usar "nombroses dades i documents" d'aquesta per a la seva "inculpació".

A més, defensava que se li havia imposat una doble multa per la mateixa infracció, ja que també es va sancionar amb 200.000 euros la Fundació XYZ Heritage, de la qual era beneficiari.

Finalment, sostenia que el Consell de la CNMV no tenien competència per modificar la proposta de resolució que havien fet els instructors del procediment.

Encara que l'Audiència rebutja que es produís el solapament de procediments o que el Consell de l'organisme fos incompetent per fer aquest canvi, decideix anul·lar la multa perquè tot el procediment sancionador va tenir una durada d'un any, onze mesos i un dia. Amb això es va superar la durada màxima de 18 mesos durant els quals es podia perllongar, amb la qual cosa conclou que "l'expedient ha d'entendre's com a caducat".