L'Audiència Nacional ha condemnat avui l'exvicepresident de Kuwait Investment Office (KIO) Fouad Khaled Jaffar a dos anys de presó pels delictes d'apropiació indeguda i falsedat documental, i a indemnitzar el Grup Torras amb 46,7 milions d'euros.

Així ho determina la sentència de conformitat dictada avui, basada en l'acord al qual van arribar la Fiscalia i la defensa del xeic Jaffar després que l'acusat confessés "de manera lliure i conscient" els fets que l'imputava.

Amb aquesta pena, que rebaixa la petició inicial tenint en compte les atenuants de dilacions indegudes, confessió i reparació del dany, l'acusat no haurà d'anar a la presó però haurà de pagar al Grup Torras una indemnització de més de 46 milions d'euros, solidàriament amb els altres condemnats en aquest cas.

Aquesta sentència és conseqüència d'un serrell del cas KIO que va començar a investigar-se el 8 de gener de 1993, arran d'una querella de Torras contra l'expresident del grup Javier de la Rosa, el seu exconseller delegat Jorge Núñez Lasso de la Vega; els exconsellers Narcís de Mir, Miguel Soler i Juan José Folchi; i l'expresident i exvicepresident del consell Sheik Fahad i Fouad Khaled Jaffar, els dos kuwaitians.

Torras, aleshores controlada per KIO, considerava que aquests exgestors es van enriquir de forma fraudulenta i van causar gravíssims perjudicis al grup, que van acabar amb la seva descapitalització i posterior suspensió de pagaments.

El financer català De la Rosa, home de confiança a Espanya de KIO, va ser condemnat a penes que sumaven més de 15 anys de presó per les quatre operacions que es van jutjar en el cas: ICSA-Inpacsa, Wardbase, Pincinco-Quail-ACIE i Croesus.

En la sentència publicada ahir la secció primera de la sala penal de l'Audiència Nacional condemna al xeic Fouad Khaled Jaffar a 1 any i 8 mesos pel delicte d'apropiació indeguda i altres 4 mesos per falsedat en document mercantil, a més del pagament de 6.010 euros.

La sentència detalla com en el cas ICSA-Inpacsa els acusats "van dissenyar i van executar una complexa operació econòmica" per obtenir "un benefici econòmic molt important" derivat de l'obtenció d'"elevadíssimes plusvàlues" amb la venda de la companyia paperera ICSA (propietat d'Inpacsa).

Els magistrats de l'Alt Tribunal descriuen el procediment del frau en el qual els acusats, entre ells Jaffar, treien la companyia per un preu molt baix "el mínim acceptable perquè no es detectés el frau" mentre que el comprador pagava el real.

D'aquesta manera, generaven unes "plusvàlues" que no ingressaven a Inpacsa sinó que eren desviades a comptes corrents a l'estranger amb la qual cosa "la finalitat que perseguien era el lucre personal en perjudici dels accionistes de les companyies que administraven", consideren els magistrats.