Després de tocar fons l'any 2013, el fabricant de motos Rieju, amb seu a Figueres, ha tancat el primer semestre de l'any amb un increment de les vendes del 35% i espera assolir a finals de 2015 una producció superior a les 10.000 unitats i una facturació d'uns 18 milions d'euros. El seu conseller delegat, Jordi Riera, destaca que si el 2014 va suposar un "punt d'inflexió" després d'anys "molt complicats", el 2015 hauria de "consolidar la recuperació". Amb el 80% de les vendes concentrades al mercat europeu, Rieju està explorant mercats "incipients" com el japonès, el rus o el de països del nord d'Àfrica -on hi destina poc més del 10% de la producció- per seguir creixent de forma sostinguda.

El conseller delegat de Rieju, Jordi Riera, assegura que per primer cop des del 2008 veuen el futur amb "optimisme" tot i que encara queda molt camí a recórrer per arribar als nivells de producció (20.000 unitats anuals) i de facturació d'abans de l'inici de la crisi. Amb tot, la revifada de les vendes de motocicletes a l'estat espanyol i al conjunt d'Europa, on el fabricant gironí concentra el 80% de les vendes, i una certa consolidació de les exportacions a països com el Japó, Algèria o Rússia, fan preveure que el pitjor ha quedat enrere i que la recuperació que es va començar a intuir l'any passat es pot consolidar.

Un dels principals símptomes d'aquesta recuperació és que després d'un ajustament de la plantilla arran la crisi, aquest any s'ha tornat a contractar personal. A les 63 persones que hi ha actualment en plantilla, s'han afegit treballadors temporals per cobrir la pujada de la producció. "Volem ser prudents, però si la tendència a l'alça es consolida consolidarem aquest llocs de treball i ampliarem la plantilla", assegura Riera.

Obrir-se més al Japó

Sobre les exportacions, Riera destaca que poc a poc però amb pas ferm estan obrint nous mercats encara "incipients" però que a llarg termini poden ser importants. En destaca, per exemple, Malàisia, Singapur, Indonèsia o el Japó, on el fabricant figuerenc destina ja prop d'un 10% de les exportacions. D'aquest països, Riera en destaca el Japó, el major fabricant mundial de motocicletes, on els productes de Rieju, de petita cilindrada i caràcter urbà, tenen una bona acceptació.

La compra de part dels actius de la italiana Malaguti el 2013 és un altre dels factors que expliquen el bon moment de la companyia. La City Line, un escúter d'alta gamma que va evolucionar Malaguti i que ara es produeix a Figueres, ha permès a Rieju entrar en mercats com l'italìa o el suís on no hi tenien presència. A més, l'escúter, que es fabrica en les versions de 125 i 300 centímetres cúbics, ha obert altres mercats on les motos amb canvi manual de petita cilindrada no tenien acceptació.

Un dels mercats que encara es resisteix és l'africà. Malgrat que ja exporten a països com Algèria o Egipte, la inestabilitat política a la zona arran la Primavera Àrab, ha afeblit molt el potencial d'una zona, concretament els països del nord d'Àfrica, on es preveia un fort creixement anys enrere. Amb tot, Riera es mostra optimista i assegura que, tot i que "serà lent", creuen que podran fer-se un espai.

Política conservadora

Riera destaca que un dels factors han permès Rieju superar una crisi "que ha fet tancar moltes empreses del sector", és que sempre han estat una empresa familiar amb les idees clares i un model empresarial conservador. Això, assegura, ha fet que el seu creixement no fos meteòric quan les coses anaven bé i que la caiguda no hagi ha estat tant forta amb la crisi. Com a exemple assenyala el cas de la també gironina Gas Gas, actualment en liquidació, que s'ha vist abocada a anar al Mercantil davant la impossibilitat d'afrontar els deutes amb els bancs.

Canvi de legislació

Tot i les bones xifres d'aquest 2015, Jordi Riera lamenta el poc suport que el sector de la motocicleta rep del govern de l'estat espanyol que, després de "carregar-se" el sector del ciclomotor amb l'increment de l'edat per conduir ciclomotors dels 14 als 15 anys, encara no s'ha avingut a aplicar una mena de pla PIVE a la motocicleta que ajudaria a actualitzar el parc de vehicles i revitalitzar el sector.