El novembre va ser un mal mes per al mercat de treball a les comarques gironines, que encadenen quatre mesos de pujades de l'atur i queden al marge de les millores experimentades en el conjunt de Catalunya i l'Estat.

Un total de 50.288 gironins estaven registrats com a aturats a les Oficines de Treball a finals de novembre, el que suposa un increment de 1.560 persones respecte a les dades d'octubre. Unes xifres dolentes si es comparen amb les de novembre de 2014, quan l'increment mensual de la desocupació va ser de només 523 persones.

Tampoc són bones les dades d'afiliació a la Seguretat Social, que a Girona va tancar el novembre amb una mitjana de 281.881 cotitzants, 6.966 menys que a l'octubre. El novembre de 2014, l'afiliació també va caure, però de forma menys intensa.

No obstant, en termes internauals, les xifres d'atur i afilició continuen baixant. Així, avui a Girona hi ha 9.977 cotitzants més que fa un any i 5.325 aturats registrats menys. Girona acumula 28 mesos seguits de caigudes interanuals de la desocupació.

Millor ha estat la dinàmica a Catalunya i Espanya. El nombre de persones a l'atur al novembre a Catalunya s'ha situat en 521.660 desocupats, cosa que suposa una reducció de 1.868 persones a la llista del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i trenca una tendència de tres mesos seguits d'increments, segons dades publicades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

En termes anuals, l'atur registrat acumula 29 mesos seguits de caigudes des del juliol del 2013 i amb una reducció de 59.992 persones obté el millor resultat en aquest mes de tota la sèrie que comença el 1996.

En el conjunt d'Espanya, el nombre d'aturats se situa en 4.149.298 desocupats, cosa que suposa una reducció de 27.071 persones i és la disminució més important en aquest mes de la sèrie.

Reaccions

Tot i la reducció del nombre d'aturats, el sindicat UGT de Catalunya va valorar negativament les dadees de novembre, expressant la seva preocupació per l'increment de l'atur entre les dones i els immigrants, així com la caiguda de la contractació, tant la indefinida com la temporal.

D'altra banda, va recordar que vols dels aturats registrats viuen en una situació molt precària. Segons el sindicat, el 74% dels aturats registrats a les oficines de treball del SOC cobren una prestació màxima de 426 euros o no cobren res.

Més optimista va ser el secretari d'Ocupació qui va valorar la "baixada de l'atur registrat, l'augment de l'afiliació a la Seguretat Social i de la contractació fa apuntar a que tindrem un bon final d'any". Joan Aregio va subratllar que "la reducció en 1.868 persones en l'atur al mes de novembrea Catalunya és una bona dada ja que en 20 anys l'atur registrat tan sols ha baixat tres vegades el novembre".

Des de la patronal Pimec Girona, van reclamar "mesures a curt i llarg termini per corregir les deficiències del mercat de treball com impulsar la formació i qualificació professional, reduir les quotes a la seguretat social a càrrec de l'empresa, o mesures clarament encaminades a la reindustrialització".