La prestació per cessament d'activitat, l'anomenat "atur dels autònoms", només la percep un 36,4% dels treballadors per compte propi que la sol·liciten, cosa que les principals associacions d'aquest col·lectiu atribueixen al fet que, malgrat les millores introduïdes, aquesta ajuda segueix sense funcionar.

En els nou primers mesos d'aquest any els autònoms van presentar 3.997 sol·licituds per al cobrament d'aquesta prestació, de les quals només 1.456 van ser admeses, és a dir, una de cada tres.

No obstant això, aquest ràtio ha millorat respecte al 28,7 % de 2014, quan es van presentar 5.693 sol·licituds de les quals es van aprovar 1.638; i al 22,5 % de 2013, quan va haver-hi 6.989 peticions, de les quals es van resoldre favorablement només 1.574.

Aquesta prestació, que es va engegar al novembre de 2010, consta d'una ajuda econòmica de fins al 70 % de la base reguladora, per un període màxim de 12 mesos (en el cas de tenir almenys 4 anys cotitzats per aquesta contingència).

Per poder sol·licitar-la és necessari estar donat d'alta en la Seguretat Social, tenir cobertes les contingències professionals i estar al corrent del pagament de les quotes de la Seguretat Social, així com comptar amb un període mínim de cotització per cessament d'activitat de dotze mesos continuats i complir una sèrie de requisits.

L'escàs impacte que va tenir aquesta prestació es va atribuir precisament a la duresa d'aquests requisits, per la qual cosa el Govern va decidir al començament d'aquest any flexibilitzar-lo.

Canvis "insuficients"

El secretari general de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), Sebastián Reyna, ha valora alguna de les últimes modificacions introduïdes, com "la invitació al pagament de la Seguretat Social", és a dir, el permetre a l'autònom "posar-se al dia" amb les quotes impagades en el moment de sol·licitar la prestació.

No obstant això, assegura que aquests canvis segueixen sent "insuficients", ja que només 600.000 autònoms cotitzen actualment per aquesta prestació, gairebé una sisena part dels 3,1 milions de treballadors per compte propi afiliats al Règim Especial d'Autònoms.