Zuckerberg, altra vegada Marck Zuckerberg. Només el totpoderós fundador de Facebook es troba en condicions de prendre el protagonisme a les presentacions dels últims avenços tecnològics de les primeres marques de la indústria mundial del mòbil. Ho va aconseguir, ahir, en el decurs de la primera jornada del congrés més important en aquest àmbit, el Mobile World Congres (MWC) que acull Barcelona, marcat, una edició més, per les protestes laborals dels treballadors de TMB.

Zuckerberg va marcar la tendència i va situar en boca de tothom la realitat virtual. Ell va protagonitzar la foto del dia, en el moment que s'obria pas entre 5.000 persones absortes amb les ulleres de realitat virtual Gear VR. Facebook fa una aposta decidida per aquesta tecnologia, que el fundador de la xarxa per excel·lència ja defineix com la «plataforma més social». A Zuckerberg se li ha ficat al cap promoure aquesta tecnologia d'immersió i presentava a Barcelona la seva artilleria pesant: la càmera Oculus, que suporta vídeos de 360 graus i que dóna feina a centenars d'enginyers, concentrats a superar «els desafiaments complexos» que encara presenta la tecnologia. «Avui (la realitat virtual) s'usa principalment per a jocs i entreteniment -va exposar el fundador de Facebook-, però està evolucionant ràpidament i un dia descobrireu en posar-vos un casc que pot canviar la manera com viviu, treballeu i us comuniqueu». Tot un avís a navegants. No obstant això, dispositius com l'Oculus -o l'HTC Vibe- són encara cars i han d'estar associats a un ordinador potent. El mòbil serà la porta d'entrada a aquesta tecnologia.

En aquesta línia, el director de la companyia Starship, Clemens Wangerin, pronosticava, en declaracions a l'agència Efe, que «probablement, la primera experiència amb la realitat virtual l'any vinent sigui en el seu propi telèfon» I afegia: «si ja tens mòbil, la barrera d'entrada és relativament petita amb les Gear VR a 99 dòlars». Samsung, LG o Sony presentaven, de la seva banda, càmeres compactes que graven aquest tipus de vídeos. A Facebook, segons Zuckerberg, un milió de persones veuen vídeos de 360 graus diàriament.

Amb el permís de Zuckerberg, grans marques tecnològiques mundial van presentar en el marc del MWC les seves darreres novetats: la xinesa Huawei, per exemple, descobria el Matebook, una tauleta convertible en PC?de 12 polzades que integra Windows 10 i que busca competir amb l'iPad: LG, de la seva banda, presentava el G5, un mòbil modular que permet extreure la bateria en pocs segons o que s'hi afegeixin diversos dispositius per convertir-lo, per exemple, en una càmera de fotos professional o en un equip de música d'alta fidelitat; i el gegant coreà Samsung revelava les joies de la corona: el Galaxy S7 i el Galaxy S7 Edge, resistents a l'aigua i capaços d'acceptar una targeta de memòria externa, entre d'altres millores. També han emergit amb força en la present edició del Mobile els wearables adaptats al sector de la moda i als gustos femenins amb l'objectiu d'ampliar el mercat, sobretot el de rellotges intel·ligents o smartwatches.

10 milions per al sector local

En l'oceà de novetats tecnològiques que ha esdevingut el MWC, també hi ha lloc per a les empreses catalenes En aquesta línia, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en el transcurs de l'acte d'inauguració de l'onzena edició del saló, que la delegació catalana i les 60 empreses locals que estan representades en l'estand de Catalunya, amb l'aixopluc de la Generalitat, mantindran en quatre dies unes 4.500 entrevistes de negocis que generaran un impacte econòmic entre 7 i 10 milions d'euros de volum de negoci.

I, preguntat sobre el tracte que tindria el Govern espanyol en una Catalunya independent, Puigdemont va respondre que, com tots els ministres d'altres països, els espanyols seran benvinguts perquè hi ha «molt d'interès» a emfatitzar els vincles econòmics i culturals. El MWC,va prosseguir, és un «aparador mundial'» del sector de les tecnologies mòbils i deixa a Barcelona i a Catalunya com un dels territoris europeus més dinàmics. Avui se celebra la segona jornada del MWC, amb el pilot de Fórmula-1 Lewis Hamilton com a un dels grans protagonistes.