19 de juny de 2016
19.06.2016

El sector dels apartaments turístics reclama a Airbnb que només ofereixi «llits legals»

L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona calcula que hi ha uns 50.000 apartaments legalitzats a tot Catalunya, un 40% del total

19.06.2016 | 10:00
La gerent de l´ATA, Àngela Galceran, i el president d´ATA, Lluís Parera, a la seu de l´associació · ACN

L´Associació Turística d´Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) calcula que actualment hi ha 50.000 apartaments legalitzats a tot Catalunya, 22.000 d´ells a les comarques gironines. Unes xifres que situen la demarcació com el territori "líder" pel que fa a llits legalitzats. No obstant això, alerten que són unes xifres baixes ja que el 60% del conjunt d´apartaments que hi ha a tot Catalunya continua incomplint la normativa. D´aquí, es desprèn la reclamació que fan a Airbnb, una plataforma per internet que posa en contacte aquelles persones que busquen allotjament amb d´altres que ofereixen les seves cases o habitacions durant un determinat període de temps. En definitiva, un clar competidor per als propietaris i empreses que es dediquen a l´àmbit dels apartaments turístics. "En aquest portal s´anuncien immobles sense el número de registre que permet veure que és legal; oferir llits il·legals només fa que generar mala imatge dins del sector i, evidentment, es tracta d´economia submergida que cal evitar", subratlla el president d´ATA, Lluís Parera.

L´any passat, la plataforma digital Airbnb va portar a la Costa Brava un total de 72.000 persones, un 120% més que el 2014. En els darrers temps, el litoral gironí s´ha convertit en un mercat estratègic per aquesta empresa dedicada a promocionar i oferir apartaments, cases, pisos o habitacions. En concret, a la costa gironina hi ha 5.900 allotjaments anunciats i els ingressos mitjans d´una persona que ofereix casa seva se situen al voltant dels 3.000 euros. Unes dades que han catapultat Airbnb i que actualment situen aquesta companyia com una de les principals empreses emergents i, al mateix temps, una clara competidora davant les tradicionals associacions d´apartaments turístics.

Actualment, ATA disposa de 125 socis, el que suposa uns 10.000 llits. A les comarques gironines l´entitat - sense ànim de lucre que va néixer el 1993- aglutina un 30% de tots els particulars o empreses existents que es dediquen a aquest sector. La idea de l´associació és créixer en els propers quatre anys arribant als 200 socis a les comarques gironines i doblant el nombre de llits que representen. Tal i com detalla Parera, president d´ATA i membre de la Federació Catalana d´Apartaments Turístics (Federatur), els apartaments turístics són el tipus d´allotjament més gran, en volum, que hi ha a tot Catalunya; més i tot que els hotels.

Federatur va crear-se l´any 2006 amb la voluntat d´agrupar i donar servei a les diferents empreses que constitueixen aquest sector arreu de tot el territori català. Està formada per ATA, l´Associació d´Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) i l´Associació d´Apartaments Turístics de Tarragona (AT), i és l´única entitat federativa representativa del sector d´apartaments turístics a Catalunya.

Ara fa uns tres anys, la Generalitat va arrencar una campanya de regularització d´aquest àmbit i obliguen als propietaris d´habitatges o apartaments turístics a informar sobre la seva activitat als consistoris perquè així l´administració local pugui donar-los d´alta i inscriure´ls en el Registre de Turisme de Catalunya. L´incompliment de la normativa pot suposar multes des de 2.000 euros a una quantitat equivalent al benefici econòmic obtingut per l´infractor.

Segons les dades aportades pel president d´ATA, actualment hi ha uns 50.000 pisos legalitzats a tot Catalunya. Les comarques gironines tenen un pes especial i són el territori "líder" pel que fa al compliment d´aquesta llei amb 22.000 apartaments legalitzats, un 40% del total. A les comarques barcelonines hi ha unes 20.000 unitats legalitzades, un xic menys a la demarcació de Tarragona i, en el cas de les terres lleidatanes, la xifra cau fins a prop de les 5.000.

Tot i que des de la Direcció General de Turisme s´havia proposat legalitzar el mercat en dos anys, a dia d´avui el 60% dels apartaments turístics catalans continuen incomplint la normativa. "Només hi ha un 30 o un 40% del total legalitzat, això ho veiem perquè detectem anuncis de pisos i apartaments en portals que no tenen el número de registre", detalla Parera. És més, des d´ATA disposen d´un correu anònim on els propietaris o qualsevol usuari pot denunciar casos d´apartaments que no disposen del número de registre. Un cop reben l´avís, el sector rastreja les pàgines, ho comprova, ho posa en coneixement del Departament de Turisme i els inspectors s´encarreguen d´analitzar-ho, sancionar si no regularitzen l´activitat o, en cas de no acatar la llei, tancar l´apartament.

En aquest sentit, cada mes l´entitat gironina i Federatur es reuneixen per analitzar el ritme de legalització d´habitatges i immobles amb el Govern.

Número de registre obligatori
És en aquet àmbit que sorgeixen les reivindicacions del sector cap a portals com Airbnb. Segons Parera, estan "absolutament a favor" d´aquesta mena de plataformes digitals perquè s´han convertit en nous canals de comercialització que els obren portes al mercat internacional. L´únic que demanen és que segueixin la línia de Booking o altres webs que obliguen als membres – propietaris d´apartaments o gestors- a inscriure el número de registre per mostrar que ofereixen serveis legals.

En el cas del popular portal Airbnb, posar el número de registre no és obligatori i ho deixen a lliure elecció de cada persona. Fins a dia d´avui, l´empresa ja han rebut sancions de prop de 25.000 euros per aquesta mena de fets. Des del 2014, no només la companyia o propietari físic ha de disposar de número de registre sinó que les plataformes o mitjans que difonen els serveis oferts també han de mostrar-ho. En alguns casos, no hi ha el número per un descuit però en d´altres està clar que s´estan saltant la llei.

"En els últims temps ha crescut exponencialment el nombre de gent que aprofita aquesta mena d´eines per fer publicitat i oferir els immobles de forma il·legal", assegura el president. Un fet que, segons detalla, perjudica a tot el sector del turisme perquè genera mala imatge, comporta problemes, competència deslleial – ja que tenen preus més baixos- i és un clar exemple d´economia submergida que cal combatre. "Els legals paguem impostos, recollim la taxa turística, l´IVA, paguem l´impost sobre societats, pràcticament el 100% dels nostres socis són legals. Així l´oferta turística de Catalunya és una mica millor", assegura. Per als turistes, que un apartament estigui regularitzat significa tenir unes garanties i assegurar-se una qualitat mínima. A més, els clients disposen d´un telèfon d´assistència 24 hores al dia.

"Al final el que és il·legal ens perjudica a tots, no només a nosaltres sinó a tot el sector turístic i, al seu torn, a Catalunya com a destí turístic", reivindica Parera. Un exemple de males pràctiques i efectes dels apartaments il·legals són la desena de casos que han succeït els últims dos anys a la Costa Brava – a pobles com Roses, Empuriabrava i altres localitats turístiques- sobretot amb visitants estrangers provinents d´Alemanya i Holanda.

Els turistes havien llogat un apartament i en arribar al lloc s´adonaven que o bé l´immoble no existia, estava ple, no complia amb els requisits mínims d´espai i condicionants o no coincidia amb les imatges que havien vist des de casa seva. "Els turistes intenten posar una denúncia davant dels Mossos però el que està clar és que s´ha arruïnat les vacances d´un client potencial que segurament no tornarà", lamenta Parera. Llavors qui ha de arreglar la situació són els propietaris o empreses membres d´ATA.

Nous mercats
Una problemàtica que esperen que no es repeteixi aquest estiu. Si més no, Parera detalla que cada cop més la ciutadania està més conscienciada i es preocupa que l´habitatge que han llogat per passar les vacances té "garanties i disposa de número de registre".

Segons les dades d´ATA arreu de Catalunya, i sobretot a les comarques gironines, s´ha registrat un increment del nombre de turistes en els darrers tres anys. Després de "l´estancament" degut a la crisi econòmica, el sector s´ha despertat. Principalment són ciutadans dels Estats Units, dels països escandinaus i holandesos que escullen passar els seus dies de vacances al litoral català, majoritàriament a la Costa Brava. Segons Parera, són nous mercats que aposten per Catalunya degut a la incidència del virus zika (present a diversos països sud-americans que fins ara eren grans destinacions turístiques), i els combats a l´Orient Mitjà.

"A les comarques gironines i arreu de Catalunya hi ha una gran barreja dels quatre tipus de turisme principals: muntanya, platja, urbà i interior", assegura el president. Elements com el rodatge de Joc de Trons a Girona, la mostra Temps de Flors o l´augment del cicloturisme també estan ajudant a promocionar determinats indrets capitals de comarca com Girona o Olot que anteriorment no eren tan demandades.

Darrerament també han detectat una reactivació del turisme francès – de baixada els últims anys- i del mercat interior. En aquest sentit, des de l´entitat reclamen que es retiri la moratòria turística imposada a Barcelona que suposa "un fre" pel que fa al turisme.

Increment del 15% de les pernoctacions en els últims tres anys
Parlant de xifres, en els darrers tres anys el sector ha notat un increment anual del 5% de les pernoctacions en àmbit català. "Ara el que volem és que també es vagi augmentat la despesa econòmica i puguem reactivar l´economia i afavorint tots els sectors", detalla Parera.

Pel que fa les reserves de cara a aquest temporada d´estiu, tot apunta que serà un bon any a les comarques gironines. "Segueixen arribant reserves, al juliol tenim ocupacions del 68% i del 90% a l´agost, és el mes més demandat. Estem parlant de xifres un 5% més que l´any passat", detalla la gerent d´ATA a les comarques gironines, Àngela Galceran.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook