El referèndum del Regne Unit i la victòria del Brexit ha estat una «sorpresa» per a Núria Betriu, directora general d'Indústria i consellera delegada d'Acció. Tot i això, el rellevant és saber com acabaran les negociacions de sortida entre els britànics i les autoritats europees, que determinaran l'impacte real d'aquesta decisió. Passi el que passi, però, «l'empresa catalana no renunciarà al mercat britànic» perquè es tracta d'una gran regió econòmica. Betriu relativitza l'impacte i assegura que si bé una devaluació de la lliura esterlina encarirà les exportacions catalanes alhora serà una bona oportunitat per a les pimes que vulguin adquirir empreses britàniques, perquè estaran més barates.

Les empreses catalanes van invertir en el Regne Unit els dos últims anys prop de 4.000 milions d'euros, en concret 3.842,5 milions d'euros entre el 2014 i el 2015, segons les dades d'Acció i que Núria Betriu destaca per valorar la importància que té el mercat britànic per a les empreses catalanes.

En relació amb les vendes de productes i serveis al Regne Unit, les xifres del 2015 indiquen que 2.029 empreses catalanes van exportar per valor de 4.084 milions d'euros en aquell mercat, un 10,7% més que el 2014. Amb aquestes dades, les empreses britàniques suposen el cinquè mercat exportador català, amb una quota de mercat del 6,4% del total de les vendes foranes de Catalunya.

En sentit invers, les empreses britàniques van invertir en el mercat català el 2015 per valor de 274 milions d'euros, el 20,9% del total invertit pel Regne Unit en l'estat espanyol, i suposa el 5,7% del total de la inversió estrangera rebuda a Catalunya en l'exercici. El Regne Unit és el cinquè país inversor a Catalunya, segons Acció.

Després de sis setmanes de la celebració del referèndum i la victòria del Brexit, Betriu no té constància que cap empresa catalana vulgui marxar del Regne Unit. En aquest moment, s'imposa més una actitud «wait and see» d'esperar a veure què passa, assegura la consellera delegada d'Acció. Betriu no té clar si com a conseqüència del «Brexit» les exportacions s'encariran per un llarg període de temps. Ara, la devaluació de la lliura esterlina ha provocat un repunt dels preus de les exportacions cap al Regne Unit però ningú pot saber si aquesta tendència es mantindrà al llarg del temps o es corregirà. Tot està ple d'incerteses i caldrà veure com madura la nova situació.

«Veurem aquesta devaluació, veurem si es manté i també és veritat que haurem de veure com es posiciona l'empresa catalana perquè la major part de les exportacions catalanes al Regne Unit es fa amb productes d'alt valor afegit», reflexiona Betriu. «No som un exportador en volum» sinó en productes de qualitat, rebla.

«L'empresa catalana no renunciarà al mercat britànic» i sense cap dubte que no ho farà, assegura la directora general d'Indústria. «És veritat que les exportacions en un primer moment seran més cares, però, si es vol invertir, serà un punt més barat i per tant haurem de veure com l'empresa catalana s'adapta al nou panorama», assegura Betriu.

Acció afegeix que per Catalunya el resultat del «Brexit» és també una «oportunitat» per captar seus corporatives en el mercat europeu d'empreses internacionals que fins ara mantenien el seu «headquarter» en el mercat del Regne Unit i que alhora tenen filial a Catalunya. La sortida de la UE, deixa sense funcions aquestes seus corporatives perquè de la nit al dia s'han situat en un país que ha abandonat la UE.

El Govern ha obert una línia d'actuació per captar aquestes empreses, especialment les procedents de la regió asiàtica i dels Estats Units, que són regions econòmiques amb una gran presència a Catalunya. El 92,2% de les empreses nord-americanes amb presència a l'estat espanyol tenen la seu corporativa a Catalunya.