27 de setembre de 2016
27.09.2016

Els homes de les «black», a judici

Preferentistes de Caja Madrid reben Rato i Blesa als jutjats al crit de «lladres»; els acusats al·leguen vulneració dels drets fonamentals per eludir el judici per l'ús de targetes opaques

28.09.2016 | 07:28
Un banc dels acusats molt atapeït, amb Rato i Blesa (dreta) asseguts a les primeres fileres.

Finalment, ahir, a la seu de l'Audiència Nacional (AN) de San Fernando de Henares (Madrid), els expresidents de Bankia i Caja Madrid Rodrigo Rato i Miguel Blesa, respectivament, es van asseure, amb altres 63 exalts càrrecs de les entitats, al banc dels acusats. A pocs minuts d'un quart d'onze del matí, amb prop d'una hora de retard, començava el judici; a la seva arribada a l'AN, Rato i Blesa van ser rebuts per un grup de preferentistes de Caja Madrid al crit de «lladres» i «desgraciats».

Un cop dins, les defenses dels acusats van començar atacant: l'argument, que ni Bankia -l'entitat hereva de Caja Madrid-, ni la seva matriu BFA, ni el Frob poden exercir l'acusació particular en el cas perquè les despeses generades per l'ús indiscriminat de les targetes opaques o black no els va ocasionar cap perjudici. En el cas de Rato i Blesa, l'estratègia va anar un pas més enllà i els seus advocats van reclamar l'anul·lació del judici amb l'argument que, amb aquest procés, s'han vulnerat els seus drets fonamentals. Sostenen que es va produir una intromissió «ilegítima» en el seu dret a la intimitat a l'haver-se fetes públiques les despeses que van efectuar amb les targetes opaques distribuïdes per Caja Madrid i Bankia. Blesa, que afronta una petició del fiscal de sis anys de presó, es va gastar 436.688 euros, que ha provat de retornar tot just uns dies abans de l'inici del judici; l'exvicepresident del Govern de l'etapa Aznar, de la seva banda, sobre el qual pesa una petició de presó de quatre anys i mig, va gastar 99.054 euros, que ja va tornar. Cap dels dos ha respost per les despeses de la resta de directius; el fiscal Alejandro Luzón, no obstant això, els considera responsables del dispendi i sol·licita que Blesa indemnitzi amb 9,3 milions d'euros Bankia o el FROB i que Rato ho faci amb 2,6 milions. De 2003 a 2012, els 65 acusats van gastar més de 12 milions. Els encausats començaran a declarar divendres; primer ho faran Blesa i Rato. D'altra banda, l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferran, l'únic acusat que es troba a la presó, va demanar al tribunal poder absentar-se de la vista per motius de salut. Després de la negativa inicial, la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, va decidir sotmetre'l a un examen per part dels forenses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit