Després d'uns mesos de maig, juny i juliol que plantejaven alguns dubtes sobre quina seria la tendència final que acabarien presentant aquest 2016 les exportacions gironines -en aquests tres mesos les vendes de mercaderies a l'estranger (1.213 milions d'eusor) van ser inferiors en 88 milions a les dels mateixos mesos de 2015 (1.301 milions), segons dades del Ministeri d'Economia i Competitivitat-, l'activitat del sector exterior de la província va remuntar, amb claredat, a l'agost i el setembre.

Això no obstant, l'any va arrencar amb força i, després d'un bon primer trimestre, l'abril va registrar dades de rècord -es van exportar mercaderies per valor de 433,2 milions, 47,6 més que a l'abril de 2015-. Sigui com sigui, Girona tanca els nou primers mesos de l'any amb les exportacions a l'alça, una fita que pren més valor si es té en compte que 2015 ja va ser el millor any de la sèrie històrica del Ministeri: el volum acumulat de vendes a tercers països va créixer un 1,6% al tancament de setembre i es va situar en els 3.556,4 milions d'euros (a setembre de 2015 la xifra s'enfilava fins als 3.501 milions).

De nou, el sector alimentari, amb unes vendes globals al llarg dels nou primers mesos de 2016 de 1.444,4 milions d'euros, lidera l'activitat exportadora de la província, amb gran protagonisme per part del subsector de la indústria càrnia, que fins al setembre havia exportat 856,7 milions d'euros.

Segueixen a l'alimentació el sector químic i metal·lúrgic, amb vendes per valor de 953 milions; el de béns d'equip, amb 588 milions d'euros; el sector de les manufactures de consum (que inclou el tèxtil, el calçat, les joguines i els productes de cuir, entre d'altres), amb 288,4 milions; la indústria vinculada a l'automoció, amb 114,5 milions; el sector dels béns de consum duradors (mobles, electrònica, etc.), amb 57,2 milinos i els productes energètics (hidrocarburs, carbó i electricitat), amb 18,7 milions d'euros.

França, el primer client

Per països, les últimes dades sobre comerç exterior del Ministeri d'Economia confirmen que França continua essent la principal destinació de les mercaderies produïdes o manufacturades a Girona: el país veí havia formalitza compres per valor de 961 milions d'euros fins al setembre, a molta distància d'Itàlia -el segon destí per volum de negoci, amb 268,4 milions- i Alemanya -el tercer, amb 237 milions. A aquests països els segueixen Portugal (127,2 milions d'euros); el Regne Unit (183 milions); Polònia (127 milions) i Irlanda (123 milions). Globalment, aquests sis mercats acullen el 56% de les exportacions gironines.

Repunten les importacions

De la mateixa manera que repunten les exportacions, també pugen lleugerament les importacions a la província: d'aquesta manera, i segons les dades del Ministeri, al setembre ascendien a 1.762,5 milions d'euros, xifra que equival a un increment de l'1,7% si es compara amb els nou primers mesos de l'any passat, quan Girona va importar mercaderies valorades en 1.732,7 milions.