Amer s´ha quedat petit per a la farmacèutica veterinària Hipra, que ha adquirit 100.000 metres quadrats de sòl industrial a Aiguaviva per reservar-se espai suficient per expandir-se en els propers anys i aconseguir situar-se com a líder mundial en prevenció de salut animal. Actualment, ocupa la cinquena posició en el rànquing mundial amb una facturació de 226 milions d´euros.

Quan encara no estan inaugurades les noves instal·lacions d´Amer, l'empresa ja s'ha convertit en propietària de bona part dels terrenys del polígon de Can Garrofa d´Aiguaviva fins al punt que s'ha hagut de fer càrrec de la presidència de la Junta de Compensació d'aquella zona, en la qual també té presència l'Ajuntament.

En els darrers mesos, Hipra ha anat comprant parcel·les al polígon, les últimes adquirides estaven a mans d'una entitat bancària que les tenia dins la seva cartera després que aquesta urbanització industrial hagués entrat en concurs de creditors i es trobés pràcticament abandonada.

L'objectiu principal de la farmacèutica és convertir les peces de ter­reny adquirides en una parcel·la única de 100.000 metres quadrats edificables on encara no s´ha definit el projecte a desenvolupar però que, en qualsevol cas, serà similar a l´ampliació que s´està realitzant a Amer si l´empresa segueix mantenint la tendència de creixement actual.

L'alcalde d´Aiguaviva, Joaquim Mateu, celebra la decisió d´Hipra i parla de 200 llocs de treball. A més, afirma que la modificació del Pla General per convertir els 100.000 metres quadrats en una única parcel·la podrà aprovar-se en sessió plenària i només caldrà el vistiplau de la Comissió Territorial d'Urbanisme per iniciar les obres.

Respecte al projecte a realitzar, Hipra afirma que encara està en fase d'estudi però que, en tot cas, les «noves naus d'Amer poden ser representatives del que hi haurà a Aiguaviva». Actualment, el 40 per cent de la plantilla de l'empresa és personal amb estudis superiors, de manera que l'empresa també pretén ser un «pol d'atracció de talent» i instal·lar-se a Aiguaviva «és una manera de retenir-lo a les comarques gironines».

El creixement

La farmacèutica veterinària va tancar el 2016 amb una plantilla de 1.327 i una facturació de 226 milions. Una xifra de negoci que posa de manifest com en sis anys Hipra ha aconseguit duplicar la facturació, el 10 per cent de la qual destina a la recerca i desenvolupament de noves vacunes, una de les prioritats de la indústria.

L'empresa, que es va establir a Amer fa 45 anys, actualment està ampliant les seves instal·lacions a la localitat selvatana amb la construcció de tres unitats productives de més de 12.000 metres quadrats i un nou centre de recerca i desenvolupament.

Actualment, HIPRA ocupa el cinquè lloc en el rànquing de les empreses de la indústria veterinària en àmbit mundial en Biològics i disposa de 30 filials pròpies repartides arreu del món, així com una xarxa de distribuïdors amb els quals comercialitza els seus productes a més de 100 països.

Tots aquests esforços van orientats a convertir HIPRA en líder mundial en prevenció dins del món de la Salut Animal.