Càrniques Celrà és el reflex del múscul de la indústria càrnia a les comarques gironines. Especialitzat en porc -com la resta del grup- l'empresa d'especejament processa actualment 5.000 animals diaris. La planta ocupa 13.217 metres quadrats al polígon industrial del municipi, una superfície que d'aquí a un any es doblarà quan entri en funcionament l'ampliació que ja pren cos al costat de les instal·lacions actuals.

La nova nau suposa una inversió de 18 MEUR i a hores d'ara ja s'ha enllestit el 60% de l'obra civil. A l'interior hi haurà quatre grans magatzems frigorífics, amb capacitat per a 12.000 palets, que permetran guardar-hi un estoc de fins a 18.000 tones de producte congelat. A part, també es construirà un nou túnel de congelació a -40 ºC, exclusivament per a porc encaixat, amb capacitat per refrigerar 60 tones de producte al dia. L'obra es complementa amb una nova sala d'envasat, que serà on treballaran els 50 nous empleats que contracti la càrnia gironina.

L'ampliació, que es preveu enllestir a mitjan 2018, té un clar objectiu al darrere: augmentar el potencial exportador de Càrniques Celrà. L'empresa, que ja ven a l'exterior fins al 80% de la producció, fa poc ha rebut l'homologació per exportar a Mèxic i a la Xina.

I és precisament cap a aquest país asiàtic on la firma vol incrementar-hi quota de mercat. La cuina xinesa aprecia molt els menuts i productes bàsics com els ossos, les orelles, els peus i les mans del porc. «Sobretot, es venen en mercats de plaça de ciutats com Xangai o Pequín», va concretar Xavier Roca. A més, el mercat asiàtic també demanda altres parts de l'animal, com les costelles, el pernil o les espatlles.

Una de cada 3 vendes, a la Xina

Per fer-se una idea del volum de negoci que mou la Xina, només cal mirar les estadístiques de negoci de la càrnia. Aquest 2017, una de cada tres vendes a l'exterior de Càrniques Celrà (en concret, el 33,4%) es fan a aquest país asiàtic. De fet, la firma ja envia diàriament fins a quinze contenidors cap a la Xina per via marítima (cadascun d'ells, amb 25 tones de carn de porc). «Un cop tinguem enllestits els magatzems, això ens permetrà gestionar les comandes amb més flexibilitat», indica el gerent.

«Per vendre a països llunyans com la Xina, el Japó o Taiwan és necessari que la carn es congeli, perquè d'aquesta manera aguanta fins a dos anys; en fresc i al buit, no va més enllà dels 21 dies i ni tan sols suportaria el viatge», hi afegeix Roca.

La cartera de països on exporta Càrniques Celrà és àmplia i n'inclou més d'una seixantena. A part dels ja esmentats, entre els principals hi ha, per exemple, el Canadà, Nova Zelanda, Vietnam Filipines, Hong Kong o Sudàfrica, apart de tots els europeus (encapçalats per França, Hongria, Polònia i Itàlia).

I si l'empresa gira els ulls cap a l'Àsia, en paral·lel també decanta mirada cap a l'altre costat de l'Atlàntic. De fet, Xavier Roca precisa que haver obtingut l'homologació per exportar a Mèxic els obre moltes possibilitats. «Hem de tenir en compte que és el tercer país del món que importa més carn», subratlla el director general de la càrnia. L'any passat Càrniques Celrà va vendre 130.531 tones de carn de porc i va tancar l'exercici amb una facturació de 224,53 MEUR.

L'empresa és una de les tres potes de la companyia Olot Meats Group, que en global té 1.200 treballadors i va ingressar 600 milions d'euros durant el 2016. L'embrió del grup va ser Càrniques Juià, fundada el 1987. Processa 8.000 porcs diaris i té una plantilla de 550 persones.

L'any passat va vendre 146.956 tones i va facturar 260,5 milions d'euros. Tant Celrà com Juià centren l'activitat en especejar els porcs ja sacrificats, bona part dels quals els arriben de l'escorxador d'Olot (on el grup té el 70% de la propietat). L'any passat, des d'aquestes instal·lacions -batejades com a Olot Meats- es van matar 2,3 milions d'animals i es van facturar 25 milions d'euros.

Celrà concentra les inversions

La nova nau que s'afegirà a l'actual de Càrniques Celrà serà un revulsiu per a l'empresa gironina. Però no l'únic. De fet, Olot Meats Grup centrarà les inversions dels propers anys en aquesta planta d'especejament. «Tenim prou parcel·la per continuar creixent i si el negoci segueix aquesta línia, segurament hi aixecarem una nova sala de desfer», avança Xavier Roca. Aquesta obra es planteja amb l'horitzó 2019-2020.