La mediació de la Generalitat de Catalunya va proposar un acord provisional entre Eulen i els seus treballadors en els controls de seguretat de l'Aeroport de Barcelona-el Prat amb l'objectiu d'impedir una nova vaga anunciada a partir del 8 de setembre.

Els treballadors van decidir en assemblea per unanimitat convocar una nova vaga, tots els divendres a partir de la data esmentada, si l'empresa no feia marxa enrere en les «represàlies» imposades contra quatre treballadors i assegurava que no n'hi hauria més.

El secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, va detallar que la proposta que s'ha posat sobre la taula és que l'empresa retiri les sancions imposades -dos acomiadaments i dos expedients- i no n'apliqui de noves, si els treballadors es comprometen en assemblea a acceptar el laude que es farà públic dijous com a punt final del conflicte.

Ginesta va recalcar que no es tractaria de votar si s'accepta el laude, atès que aquest és de compliment obligat, sinó de comprometre's a no convocar noves vagues per motius relacionats amb el conflicte inicial.

«És un al·licient positiu si l'empresa acaba assumint que si es posa fi a les mobilitzacions readmetrà als treballadors», va resoldre Ginesta, que va recalcar que és habitual que es donin aquest tipus de situacions en el transcurs d'un conflicte laboral. La d'ahir és la segona reunió entre la mediació de la Generalitat amb les parts després de la convocatòria de la nova vaga, i està previst que la trobada s'allargui durant tot el dia. L'àrbitre que ha de resoldre el conflicte laboral dels treballadors de seguretat d'Eulen a l'Aeroport del Prat-Barcelona, Marcos Peña, ha convocat el comitè de vaga i a la direcció a una reunió que tindrà lloc demà a Madrid per donar-los a conèixer el laude obligatori que ha elaborat.

Amb aquest laude, el Govern, que ha designat a Peña, pretén resoldre un conflicte que ha provocat en plena temporada d'estiu llargues cues de passatgers en els controls de seguretat del Prat, fins que el Ministeri de Foment va intervenir per reforçar la presència de la Guàrdia Civil a l'aeròdrom.

Acatament obligatori

Fonts del comitè de vaga van explicar que l'àrbitre els ha citat per demà mateix a una reunió que tindrà lloc al migdia a les dependències del Consell Econòmic i Social (CES). El dictamen de Marc Peña és d'obligat compliment, per la qual cosa haurà de ser acatat tant per l'empresa com pels treballadors, que aquest estiu van passar de dur a terme aturades parcials a iniciar una vaga indefinida en demanda de millores salarials i laborals.

Precisament, el Govern va decidir reforçar la seguretat a l'aeroport del Prat amb més efectius de la Guàrdia Civil quan es va iniciar la vaga indefinida, el 14 d'agost, tot i que el comitè va desconvocar l'atur després dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils , el passat 17 d'agost.

L'assemblea de treballadors d'Eulen va optar per anar a la vaga indefinida després que es rebutgés la proposta de mediació que havia elaborat la Generalitat i que preveia un complement de fins a 200 euros mensuals per treballador en dotze pagues.