Iberdrola va obtenir un benefici net de 2.416,6 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, un 18,4% més que en el mateix període de 2016, impulsada pel negoci internacional, la consolidació global de la brasilera Neoenergia i la fusió de Gamesa amb la divisió eòlica de Siemens.

L'evolució dels resultats s'ha vist afectada negativament per les condicions hidrològiques «extremadament adverses» a Espanya, que han reduït la producció hidroelèctrica en 9.000 gigavats hora.

La reorganització societària a Brasil, que ha suposat la integració de Elektro en Neoenergia, ha generat una plusvàlua de 521 milions d'euros per Iberdrola.

El benefici brut d'explotació (ebitda) d'Iberdrola es va reduir un 5,1%, fins a 5.440 milions, pels escassos recursos hidroelèctrics a Espanya i pels menors marges en el negoci liberalitzat a Regne Unit.

La menor producció eòlica a Espanya ha tingut un impacte negatiu de 400 milions en el ebitda.

Aquests factors negatius s'han compensat, en part, per la bona evolució dels negocis internacionals de xarxes i renovables. La xifra de negoci va assolir els 22.284,7 milions, un 3,5% més que en igual període de 2016

A més, la companyia pagarà un dividend a compte dels resultats de 2017 -que s'abonarà al gener- de, almenys, 0,14 euros bruts per acció, la qual cosa suposa un increment del 3,7%.

Endesa guanya, però menys

El benefici net d'Endesa va assolir els 1.085 milions d'euros entre gener i setembre de 2017, el que representa una reducció del 16,9% en relació amb el mateix període de l'any anterior. Els ingressos de la companyia van arribar als 14.824 milions durant els nou primers mesos de l'any, el que suposa un creixement del 5,1%. L'ebitda d'Endesa en aquest període ha estat de 2.548 milions d'euros, un 11,2% menys en termes interanuals. El cash flow operatiu de la firma s'ha reduït un 46,2% entre gener i setembre, fins als 1,375 milions, mentre que les inversions brutes han caigut un 14%, fins els 632 milions d'euros.

Una situació semblant ha registrat Gas Natural Fenosa, que va guanyar 793 milions d'euros fins al tercer trimestre, cosa que suposa un descens del 14,7% en relació amb el mateix període de l'any passat. La disminució de benèfics segueix sota l'impacte de la desconsolidació de la colombiana Electricaribe i addicionalment per l'impacte de la sequera a l'estat espanyol que van provocar una caiguda del 72,4% de la producció hidràulica, segons explica la companyia presidida per Isidre Fainé. Tot i aquest retrocés, Gas Natural Fenosa ha anunciat que manté les seves previsions de tancar l'exercici amb un benefici entre 1.300 i 1.400 milions d'euros, condicionat a l'autorització final de la venda d'actius a Itàlia que suposaria una plusvàlua de 190 milions.