06 de gener de 2018
06.01.2018

Projecte europeu per fer més resistents els cultius de vinya al canvi climàtic

05.01.2018 | 23:58
Un moment de la jornada celebrada a Porto.

Durant aquest passat mes de novembre es va celebrar a Porto (Portugal) la primera reunió de coordinació del projecte VISCA ( Vineyards´ Integrated Smart Climate Application) finançat per la Comissió Europea dins del programa H2020 i que té per objectiu desenvolupar eines que permetin al viticultor una àgil i ràpida pressa de decisions sobre el maneig de la vinya. Aquesta orientació del projecte està en la línia d'ajudar a les indústries vitivinícoles europees a ser més resistents al canvi climàtic, minimitzant els costos i els riscos mitjançant una millora de la gestió de la producció (qualitat i quantitat de producte final).


Tres anys de durada

En aquest projecte, que s'ha dissenyat amb una durada de 3 anys, hi participen equips catalans (Meteosim, com a coordinadors, IRTA, BSC i Codorniu), italians (ISMB, UNINA, Mastroberardino), portuguesos (UPORTO, Symington), francesos (SEMIDE) i anglesos (Alpha Consult).


Coordinació científica

El paper de l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) en aquest projecte internacional és la coordinació de tota la part científica-agronòmica i fisiològica, que permeti desenvolupar models de comportament de la planta front a diferents situacions climàtiques, ambientals i agronòmiques. Aquests models s'incorporen a sistemes més complexos de presa de decisió que, juntament amb prediccions climàtiques que aporten d'altres socis del projecte, permetin predir com es desenvoluparà la vinya en aquells condicions ambientals previstes.

Aquest és un aspecte bàsic en la gestió del canvi climàtic, el poder predir el clima, però sobretot el comportament del conreu en aquestes condicions. L'interès, no tan sols científic, sinó també empresarial del projecte, es posa de manifest en la participació de tres socis usuaris finals com són Codorniu, concretament a les finques de Raïmat, les bodegues Symington (Portugal) i Mastroberardino (Italia).

Actualment, informen des de l'IRTA, el primer any del projecte, s'està treballant en l'acoblament de tots els components d'aquest complex sistema d'ajuda a la presa de decisions ( DSS Decision Support System), i a partir de l'estiu vinent s'entrarà en la fase de verificació en camp, i concretament a les vinyes de Raïmat hi hauran dos pilots de referència. L'IRTA és un institut d'investigació dedicat a la R+D+i agroalimentària en els àmbits de la producció vegetal la producció animal, les indústries alimentàries el medi ambient i el canvi global i l'economia agroalimentària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema