Espanya és el segon país europeu que més plàstic recicla per habitant, amb 18 quilograms per persona a l'any, mentre que, per contra, se situa com l'estat que més residus plàstics desaprofita enviant-los als abocadors, amb 23 quilos per persona a l'any , segons l'informe «Plàstics-Situació el 2017», elaborat per PlasticsEurope. Segons el document, durant el període 2012-2016, Espanya va augmentar la quantitat de plàstics enviats a l'abocador un 4%, quan a Europa s'ha reduït un 20%.

En total, la taxa de recuperació de residus plàstics el 2016 a Espanya va arribar al 54%. Segons el desglossament d'aquesta dada, un 37% correspon a reciclat mecànic i un 17% a l'ús d'aquests residus per produir energia alternativa. L'altre 46% va acabar malbaratant-se als abocadors (més d'un milió de tones). L'informe indica que el plàstic desaprofitat als abocadors l'any 2016 suposaria un estalvi considerable si s'aprofités, ja que el seu valor, només en termes de matèries primeres plàstiques, és de l'ordre de 1.500 milions d'euros, una quantitat amb la qual, segons indica PlasticsEurope, s'aconseguiria «pagar la factura anual de la llum de gairebé un milió i mig de llars espanyoles o pagar el salari mitjà de més de 56.000 persones».

En paraules del director general de PlasticsEurope, Ignacio Marco, a la regió ibèrica no es pot considerar l'abocador com una opció de gestió de residus, ja que «és una clara barrera a l'ús eficient» dels recursos i, a més, «és una font de littering».