Aquest mes toca rendir comptes del primer trimestre de 2018 a l'Agència Tributària per part de pimes i autònoms. Abans del divendres 20 d'abril, Hisenda haurà de rebre els models tributaris de cada professional. Bàsicament, per a la casuística més comuna, hi ha quatre models tributaris trimestrals per a autònoms al costat de les seves versions anuals però… com pot saber un autònoms quins ha de presentar i quins no?

Quipu ha recollit cinc preguntes perquè un autònom pugui saber ràpidament quins models tributaris necessita presentar.

1. Estàs en mòduls?

En aquest cas hauràs de recopilar totes les factures, tiquets i comprovants del trimestre.

2. Has de liquidar l'IVA?

L'autoliquidació d'IVA es fa amb el model 303. L'empresa o autònom està obligat a declarar el que ha facturat (independentment de si ho ha cobrat o no, a excepció de si està acollit al criteri de caixa). Aquest model s'haurà de presentar independentment del resultat final de la declaració: a retornar, a ingressar, a compensar o sense activitat. “No és més que una via per informar a Hisenda de quina ha estat nostra activitat durant els tres mesos anteriors”, puntualitza Roger Dobaño, fundador de Quipu. El model anual d'IVA és el 390 i és obligatori.

3. Emets factures amb IRPF?

Si més del 30% de les factures que has emès NO portaven IRPF, hauràs de presentar el model 130. La idea és fer saber a l'Estat que has ingressat tant, has gastat tant,… perquè “es quedin” amb el 20% del benefici. Si a cada factura li has aplicat la retenció de l'IRPF, llavors NO hauràs de lliurar aquest model.

4. Tens factures de despesa on hi hagi retenció (excepte el lloguer)?

Si la teva resposta és afirmativa, has de presentar el model 111. Amb aquesta documentació, els autònoms declaren les retencions practicades durant el trimestre a treballadors, professionals o empresaris. Si has presentat en algun trimestre aquest 111, hauràs de presentar el seu anual el 190 durant el mes de gener.

5. Pagues un lloguer amb retenció?

Si la factura del lloguer de la teva oficina o local porta retenció, has d'emplenar i lliurar el model 115. El seu equivalent anual és el 180 i aquí informarem de totes les presentacions del 115 a l'abril, juliol, octubre i gener.

També són comuns el model 349, per a autònoms i empresaris amb operacions dins de la Unió Europea; i el 347, un model informatiu anual d'operacions realitzades amb terceres persones sempre que hagin estat per un import superior a 3.005,06€ durant aquest any natural.