El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha assegurat avui que el seu grup "ha sortit enfortit" i ha recuperat la plena normalitat després del trasllat de la seva seu social i fiscal a Alacant per la crisi política a Catalunya, una decisió, ha subratllat, que no va ser política, sinó "purament tècnica".

En una trobada amb periodistes a Alacant, on el Sabadell celebrarà demà la seva junta general d'accionistes, Oliu ha explicat que l'entitat va decidir moure el seu domicili a aquesta ciutat davant les "incerteses i inquietuds" que es van produir a Catalunya com a conseqüència del procés sobiranista.

Aquesta decisió, ha apuntat Oliu, es va materialitzar el dia 5 d'octubre, amb prou feines 24 hores després de la seva aprovació per part del consell d'administració, amb la finalitat d'"assegurar la confiança dels clients" i esborrar dubtes sobre la seguretat jurídica i les dobles jurisdiccions que hi podia haver "després d'un procés que s'estimava conflictiu".

Des del punt de vista dels clients, aquest trasllat va ser "un èxit", ja que aquests "van recuperar la confiança" i "va tornar la tranquil·litat".

Oliu ha afegit, en aquest sentit, que el banc ha millorat el seu 'ràting' i que està ja en una posició de "normalitat" respecte als inversors.

Davant la situació d'incertesa generada a Catalunya pel procés independentista, molts clients de Banc Sabadell i d'altres entitats financeres van obrir a l'octubre comptes de l'entitat a d'altres comunitats per garantir els seus dipòsits.

Sobre això, el conseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola, ha indicat que no s'han obert nous comptes mirall "des que es va reprendre la normalitat" i que el banc no està fent "res per desfer-les", ja que no tenen cap efecte pràctic sobre l'entitat ni sobre la clientela.

El president del Sabadell ha remarcat que el seu trasllat a la Comunitat Valenciana va ser "una decisió purament tècnica" i que la "normalitat" va arribar al banc "l'endemà del canvi de domicili".

"Va quedar clar i patent que la inquietud dels clients venia per una causa perfectament establerta", ha comentat Oliu, que ha recordat que el Sabadell és avui un banc amb seu social a Alacant, seu històrica a Sabadell (Vallès Occidental) i centres corporatius a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Alacant, Madrid i, gràcies a l'adquisició del britànic TSB, també a Bristol i Edimburg (Regne Unit).

El directiu ha comentat que l'economia catalana va experimentar un "xoc" en el mes d'octubre, després del referèndum de l'1-0 i després de la declaració unilateral d'independència del Parlament, però que la situació "es va mitigar" al novembre i aquest "xoc" va desaparèixer al desembre a efectes econòmics.

El Sabadell, això no obstant, considera que poden subsistir determinats elements que poden afectar l'economia a mitjà termini, com l'afectació a la inversió estrangera, la formació de noves empreses o al turisme de qualitat.

Banc Sabadell celebrarà demà la seva primera junta d'accionistes fora de la ciutat de Sabadell, on l'entitat va néixer l'any 1881.

La junta, que se celebrarà aquest dijous a partir de les 18:00 hores a l'Auditori de la Diputació, té previst aprovar la reelecció del primer executiu de l'entitat, Jaume Guardiola, com a conseller, i ratificar el nomenament de Pedro Fontana i de George Donald Johnston com a consellers independents.

La junta servirà també per aprovar els comptes anuals del 2017, exercici en el qual el banc va guanyar 801,5 milions d'euros, un 12,8% més, i per donar llum verda a la distribució d'un dividend de 0,07 euros per acció corresponent a l'any passat.