Des del punt de vista valencià, va ser una decisió més aviat simbòlica, fins i tot ha servit com a impuls a un sistema financer molt destrossat per la crisi i el reordenament bancari que es va haver de fer. Des del punt de vista català, ha estat molt més: l'amenaça sobre la seguretat dels seus fons va posar en risc bona part del seu negoci.

El passat cap de setmana s'ha acomplert el primer aniversari d'un acord històric, aquell adoptat pels consells del Banc Sabadell i CaixaBank pel qual els dos bancs catalans van traslladar les seves seus socials des de Barcelona a Alacant i València, respectivament. Uns dies abans, la celebració del referèndum il·legal a Catalunya havia disparat totes les alarmes. Entre els impositors de les dues entitats es va estendre la por al fet que les dues quedessin fora de l'empara del Banc Central Europeu i pogués haver-hi un «corralito».

CaixaBank i el Sabadell van patir en els dies posteriors una considerable fugida de dipòsits. El dijous dia 5, el consell del Sabadell va decidir situar la seva seu a Alacant, el territori natural de la CAM, l'extinta caixa que va absorbir durant la crisi financera. Un dia més tard va prendre idèntic camí CaixaBank. Encara que inicialment tot indicava que s'aniria a Palma de Mallorca, el debat intern en el seu òrgan de govern va acabar amb el trasllat a la capital del Túria, seu del Banc de València, engolit per l'entitat catalana cinc anys abans.

En aquests dotze mesos, ambdues institucions financeres han assegurat sempre que se'ls ha demanat que el canvi d'ubicació social és irreversible, almenys a curt i mitjà termini. En la pràctica, com estava previst, el trasllat no ha estat transcendent, fonamentalment perquè ambdues han mantingut a Barcelona les seves seus operatives, que són l'autèntic motor de tota entitat financera. Però tant CaixaBank com el Sabadell han celebrat als seus nous domicilis les seves juntes anuals d'accionistes. El primer, a més, ha reunit amb assiduïtat el seu consell a la seva nova seu, l'històric edifici del Banc de València, i, a diferència del Sabadell, que en aquest cas s'ha decantat per Madrid, on hi ha presentat els seus resultats anuals i trimestrals.