En una conferència que vaig fer fa ja alguns anys, em vaig atrevir a dir que «El pas més gran de la història i en l'evolució de la humanitat es va produir en el Neolític, durant el pas de Paleolític al Neolític, quan l'home deixa de ser nòmada i es converteix en sedentari; en comptes d'anar a lluitar per aconseguir aliments, es converteix en agricultor i ramader, domestica a algunes plantes i a alguns animals». Això li permet desenvolupar altres potències humanes, aconseguir els aliments necessaris en cada moment i aprendre a conservar-los per a èpoques o estacions en la que de manera natural no n'hi ha, sens dubte, això complementat amb la producció d'aliments d'origen animal als que alimentaven amb productes agrícoles.

Han passat molts anys i l'agricultura i la ramaderia han anat progressant, els homes hem après a tractar les plantes i els animals de manera que patint menys, produeixen més i millors aliments. És així que ens preguntem:

Quins són els beneficis que ens deixa l'agricultura?

L'agricultura implica el cultiu de plantes per a l'obtenció d'aliments per a humans i animals. Entre ells tenim els cultius de consum directe, com fruites i verdures, i els que hem d'elaborar i/o dedicar a la cria de bestiar (ramaderia), en ambdós casos per produir aliments per al consum públic. Sense agricultura, la nostra existència com a humans i la ramaderia estarien amenaçades, a nivells paleolítics. Malgrat que un practiqui l'agricultura en una petita explotació o en una granja gran, l'agricultura i la ramaderia brinden molts beneficis a la societat. Vegem-ne alguns:

Menjar:

Un primer benefici de l'agricultura és el fet que proporciona aliments, tant a nivell local com internacional. Sense collites i bestiar produït a través de l'agricultura, el subministrament mundial d'aliments seria extremadament poc fiable i limitat. La majoria de les persones haurien de viure vides nòmades, preneolítiques, mentre contínuament busquen menjar. Mitjançant el subministrament de fruites, verdures i productes pecuaris, les empreses de processament i fabricació poden elaborar aliments que es conserven i consumeixen fins i tot quan la producció agrícola és baixa. Com a resultat, això garanteix que hi hagi prou subministrament d'aliments. Tot i això, encara hi ha molts milions d'humans als quals no els arriba suficient aliment. Malgrat aquests casos, personalment estic convençut que la insuficiència es produeix per qüestions sociopolítiques i no per falta de capacitat de producció d'aliments per part dels agricultors.

Neteja de l'aire i amortiment del canvi climàtic:

Igual que qualsevol altre tipus de plantes, les plantes cultivades absorbeixen CO2 i alliberen oxigen durant el procés de fotosíntesi. L'oxigen alliberat és usat pels humans i animals per respirar. Durant el procés de fotosíntesi, les plantes absorbeixen diòxid de carboni en l'aire mentre alliberen oxigen. Els alts volums de diòxid de carboni en l'aire condueixen als efectes de l'escalfament global. Els cultius agrícoles, sobretot els més intensius, i altres plantes reverteixen aquest procés en reduir el diòxid de carboni en l'aire.

Reducció de l'erosió i inundació del sòl:

El cultiu de plantes com ara les pastures, els cereals i moltes lleguminoses per a l'alimentació del bestiar i els cultius de cobertura per al consum humà i ramader, juga un gran paper en la reducció de les inundacions i l'erosió. A través de l'agricultura, com el cultiu d'arbres, es disminueix l'acumulació d'aigües i amb això, hi ha risc d'inundacions durant els períodes d'altes pluges o tempestes, de manera especial en zones tropicals. Altres cultius absorbeixen molta aigua abans que es produeixi el vessament, fet que es tradueix en una menor contaminació de les aigües subterrànies amb els sediments del sòl i els productes químics utilitzats en la producció agrícola i, amb això, dels nostres cossos quan fem servir aquestes aigües.

Salut pública:

L'agricultura proporciona a les persones: farines, fruites, verdures, carn, ous i productes làctics, tots ells naturals, formats d'importants nutrients requerits pel cos humà, així com antioxidants que augmenten la resistència que els cossos tenen cap a algunes malalties que serien causades per la manca d'aquests nutrients. Els animals que han estat criats en condicions naturals tenen més possibilitats de proporcionar-los.

Comunitat de suport:

Amb productes fàcilment disponibles, l'agricultura proporciona productes frescos a les persones que viuen o treballen a l'àrea de producció agrícola. Això condueix a menors despeses, ja que proporcionen el producte a baix cost. No obstant això, l'agricultura i la ramaderia contribueixen a la millora de l'economia, no només individual, sinó de cada un dels països.

Producció de biocombustibles:

A mesura que les reserves de combustibles fòssils disminueixen, l'agricultura ha demostrat ser una alternativa per proporcionar combustible nets que s'extreu de plantes. Tot i que les millores que aporten els biocombustibles no han estat acceptades per a tots, les investigacions mostren que aquests redueixen el volum de gasos d'efecte hivernacle emesos a l'atmosfera i, com a resultat, és probable que la demanda d'agricultura augmenti en el futur.

La conferència a la qual feia referència a l'inici la concloïa dient que comptem amb aliments segurs i en abundància que és convenient que els aprofitem molt bé i que ens preocupem pels que no poden disposar-ne, especialment aquells que tenim a prop nostre. En aquest cas, afegiria un agraïment als agricultors i ramaders, ja que és gràcies al seu treball, sovint poc remunerat i gairebé mai reconegut, que sigui una realitat tot el que hem dit en aquest article.