La generació de biogàs a partir de l'aprofitament dels residus de la ramaderia intensiva -principalment del sector porcí- per convertir-los en recursos productius és un dels temes centrals del 1r Saló del Biogàs i Tractament de Purins que, juntament amb la 6a Fira de la Biomassa, se celebra a Vic. La consellera d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Jordà, va destacar el dijous passat durant la inauguració que tant el mercat de la biomassa com el del biogàs «donen valor al territori i a la gestió agrària i forestal del país». Fins aquest dissabte, professionals i públic general podran passejar pel recinte firal el Sucre de la capital osonenca per conèixer les darreres novetats del sector. En total hi haurà una setantena d'expositors, menys que en altres ocasions, però ocupant una superfície similar.

El dijous es van posar en marxa dues fires a Vic que tenen per objectiu impulsar solucions energètiques respectuoses amb el medi ambient. Es tracta del 1r Saló del Biogàs i Tractament de Purins i la 6a Fira de la Biomassa de Catalunya. En el cas del primer, la principal novetat d'enguany és que compta amb una important presència d'empreses de Dinamarca, un país que des de fa quatre anys ha dut a terme un ampli programa de suport al biogàs com a font d'energia.

El conseller Econòmic i Comercial de l'ambaixada de Dinamarca a Espanya, Lars Gade Holm, ha explicat que en aquest temps s'han obert més de 100 plantes de biogàs, cosa que els porta a parlar d'una tecnologia que ha madurat en una societat que compta dos porcs per habitant. Sobre el biogàs a Catalunya, el conseller danès ha assenyalat que té un gran potencial que podria contribuir a assegurar la competitivitat del sector agrari, no només a nivell de costos, sinó també a nivell de sostenibilitat. Lars Gade Holm veu aquest saló com una bona oportunitat per intercanviar experiències sobre «desafiaments semblants».

El 1r Saló del Biogàs i Tractament de Purins neix amb la voluntat de potenciar i donar a conèixer totes aquelles iniciatives que treballen per una millor gestió i tractament de les dejeccions ramaderes, contribuint a la reducció d'emissió de gasos efecte hivernacle i transformant els residus ramaders en recursos productius. Aquesta primera edició acull a divuit expositors, set dels quals de Dinamarca. Tot i que la comarca d'Osona és un territori on el sector ramader té un pes molt important i s'ha avançat una mica pel que fa a les solucions per gestionar-ne la problemàtica, el coordinador de la Taula per a la gestió sostenible de la ramaderia d'Osona, Josep Casassas, ha dit que en el tema del biogàs s'està encara en un estadi «molt inicial». De fet, només hi ha una sola planta funcionant a tot Osona. Amb tot, la viabilitat econòmica, social i ambiental d'aquest sector és un eix «prioritari» per tots els implicats, ha destacat Casassas. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va fer referència també al nou decret de dejeccions ramaderes que s'està preparant des del seu Departament i que es preveu aprovar aviat amb l'objectiu «d'assegurar la qualitat dels sòls i les aigües subterrànies del país i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes».

Activitats paral·leles

Pel que fa a la zona expositiva, aquesta acull 75 expositors d'empreses i institucions. Relacionades amb el sector de la biomassa, hi són presents els principals distribuïdors de marques de calderes i de maquinària diversa, instal·ladors, fabricants i consultors energètics, entre d'altres. La jornada tècnica que va tenir lloc dijous durant tot el dia sobre la biomassa va abordar diferents temàtiques d'interès pel sector com experiències sobre grans consums o el cicle de vida de la biomassa i les emissions.

Pel que fa a les activitats paral·leles, destaca la segona edició dels Premis Biomassa Catalunya, promoguts des del Clúster de biomassa, i el 1r Concurs Internacional de Motoserristes a Catalunya.