El delegat de Red Eléctrica Española a Catalunya, José Ignacio Lallana, preveu que a finals d'aquest any es posi en servei la subestació elèctrica de La Farga, ubicada a Sant Julià de Ramis. Aquesta subestació permet l'enllaç d'una línia de 400 quilovolts amb una altra de 220 i «reforçarà el subministrament elèctric a la província de Girona», va explicar Lallana.

La posada en servei de l'estació de La Farga permetrà també dur a terme el pla de desmuntatge de torres elèctriques previst a la declaració d'impacte ambiental d'aquella zona, que ja s'està duent a terme entre Bescanó i Sant Julià de Ramis -on afecta 115 torres-, i que continuarà en el tram comprès entre Vic i Bescanó a partir de gener de 2019 amb 110 torres més.

Per evitar que discorrin en paral·lel una línia de 400 kV i una altra de 220 kV, amb les seves respectives fileres de torres elèctriques, es desmuntarà la de 220. D'aquesta forma, hi haurà una sola filera -la de 400kV- encara que amb unes torres elèctriques amb suports de més mida a terra, perquè incorporaran també el cablatge antic.

En conjunt, Red Eléctrica Española invertirà 80,1 milions d'euros entre 2019 i 2020 per millorar i ampliar la xarxa elèctrica a Catalunya. L'any que ve la inversió arribarà als 37,2 milions i el 2020 sumarà 42,9 milions. Aquests volums d'inversió se sumen als 44,5 milions amb els quals es tancarà aquest 2018, de manera que la inversió en aquest trienni assolirà els 124,6 milions.

Paral·lelament, Lallana va avançar que, al marge d'aquestes inversions, està previst destinar 60 milions d'euros al nou eix Magraners-Begues, que hauria de començar a construir-se «a partir de 2020», de manera que el gruix de la inversió en aquesta infraestructura es concentrarà «més enllà de 2020». Es tracta d'una línia de 220 quilovolts que recorre uns 117 quilòmetres per les províncies de Lleida, Tarragona i Barcelona, i que es renovarà completament. En concret, es desmuntarà aquesta línia i s'aprofitarà el traçat actual per aixecar-ne una de nova i augmentar la seva potència, encara que la tensió de la infraestructura seguirà sent la mateixa, 220 quilovolts.

Lallana va assegurar que aquest projecte, que es troba en ple procés de tramitació administrativa, reforçarà la xarxa elèctrica a la Catalunya central i a la vegada reduirà l'impacte ambiental de la línia, atès que hi haurà un 30% menys de torres elèctriques. REE ha dut a terme aquest any millores a les subestacions de Viladecans i Begues, i preveu introduir-ne a les de Guixeres i TransBadalona.