Més de 500 empresaris, directius i estudiants de les comarques gironines han participat avui a la vuitena edició de Reinventa't, jornada organitzada per l'AED i Tribuna de Girona que ha aprofundit en els canvis que la tecnologia està provocant a les organitzacions en la Quarta Revolució Industrial (4RI).

L'expert en transformació digital i conductor de la jornada, Marc Vidal, ha obert el debat afirmant que a la Indústria 4.0 la digitalització defineix el context però que "allò que és essencial és la transformació", i ha concretat els ingredients d'aquesta transformació: nous clients, nous processos més sostenibles, nous llocs de treball, noves habilitats i nous models de negoci. Segons Vidal, en l'era digital el que tindrà un valor incalculable serà "allò que no es pugui automatitzar".

La primera sessió ha tractat de donar resposta a la pregunta "Què manté als líders desperts a la nit?" i ha comptat amb la participació de Carlos Costa, COO & CSO de Mango; Jaume Gomà, CEO d'Ulabox; Jordi Marín, European Country Manager de Computer Enterprises, Inc.; i Luis Pardo, CEO & Executive Vice President de Sage Iberia; i que ha moderat la directora de Ràdio Girona Cadena SER, Carme Martínez.

Tota la taula ha coincidit a considerar que el que treu la son als directius són les persones, ja sigui des de la perspectiva de client com la dels professionals que formen part de les organitzacions. En el primer concepte, Carlos Costa (Mango) ha mencionat que el que li preocupa com a directiu immers en la 4RI és "el client, el seu comportament", ja que el que demanen els consumidors canvia constantment, i tenen necessitats que "van més enllà del producte".

Costa ha acceptat que davant l'aparició de nous competidors, la marca "s'ha hagut de transformar digitalment" i que el nou context ha fet variar l'estructura de l'empresa. Jaume Gomà (Ulabox) ha assumit que té el repte de "demostrar que amb tecnologia un model tan complex com el de l'alimentació pot ser rendible". I ha explicat que, com a directiu, el que li preocupa és saber gestionar el talent i la sostenibilitat de l'empresa.

Talent i sostenibilitat

Jordi Marín (Computer Enterprises) ha incidit en el concepte de talent: "Em treu la son ajudar la gent amb la qual treballo, impulsar el talent, que es reinventin cada dia", quelcom necessari en un entorn "molt competitiu". Més enllà del talent dels professionals i de ser capaços d'atreure'l, Marín ha compartit la seva voluntat de "generar un impacte en la societat, més enllà dels negocis".

Luis Pardo (Sage) ha coincidit en el repte de la sostenibilitat com a preocupació dels directius, alhora que ha esmentat també la ciberseguretat com un element a tenir en compte. Pardo ha concretat cinc punts clau per al creixement de les companyies en un entorn VUCA: creixement sostingut, experiència de client, cultura empresarial, aportació de talent divers i tecnologia. "La revolució digital -ha afegit- no és només tecnologia. És com canvies un model de negoci i com generes un entorn competitiu".

Blockchain

A continuació, Eneko Knörr, fundador del fons d'inversió en criptomonedes Pheidon, ha donat resposta als molts interrogants que suposa a hores d'ara la tecnologia Blockchain en la sessió "L'evolució de l'economia: Blockchain i més enllà". En una distesa conversa amb Marc Vidal, l'expert ha explicat que "Blockchain és una base de dades que no es pot canviar" i que el millor exemple d'aquesta tecnologia -encara en fase de desenvolupament- "són les criptomonedes". D'aquestes, ha reconegut que un dels seus problemes "és que són molt volàtils i una inversió molt arriscada" i que si apostem per invertir-hi hem de ser pacients "i no anar mirant com van a cada moment".

Knörr, que recentment ha estat distingit per l'Associació Espanyola de Business Angels (AEBAN) com a Millor Business Angel de l'any, ha afegit que Blockchain serveix per "eliminar intermediaris i donar transparència" i que serà una eina que modificarà la manera de fer de bancs, notaris i advocats, entre d'altres.

4RI, robòtica, IA i realitat augmentada

Després d'una pausa, en la qual els assistents han pogut interactuar i conèixer de primera mà al hall del Palau de Congressos alguns dels principals avenços tecnològics que estan marcant la pauta de la 4RI, com la robòtica, la intel·ligència artificial i la realitat augmentada, ha tingut lloc la sessió "Una nova cultura empresarial: alineant productes, govern corporatiu i ètica". Han participat a la mateixa Timo Buetefisch, Co-Founder & CEO de Cooltra; Sergi Figueres, Co-Founder & CEO de Worldcoo; Erik Mayol, Founder & CEO d'Eurekakids; i Helena Torras, Co-founder & CEO de B-wom; amb Oriol Puig, cap de redacció de Diari de Girona, com a moderador.

Govern corporatiu i ètica empresarial

Els ponents d'aquesta sessió han aprofundit en els factors que faran que les empreses siguin més competitives en aquesta era de canvis. Buetefisch (Cooltra) ha iniciat les reflexions afirmant que un factor clau és "la confiança en la marca". Segons el CEO de Cooltra, "el futur és elèctric", per la qual cosa l'impacte en el medi ambient serà un element clau en la mobilitat de les ciutats. "L'usuari -ha afegit- pot accedir a través del mòbil a diferents models de mobilitat, com llogar una bici, una moto o un cotxe". Sergi Figueres (Worldcoo) ha reconegut un canvi d'actitud en les empreses en favor dels projectes socials, perquè han vist que "aporten valor".

Erik Mayol (Eurekakids) ha assenyalat el compromís com un element clau, tant des d'una visió social com ecològica. Mayol ha destacat com la tecnologia impacta en els models de negoci, ja que està afectant la manera de vendre, i en l'experiència que els usuaris viuen als punts de venda. Mayol ha rematat la seva intervenció afirmant que les companyies que no s'adaptin als canvis tecnològics moriran, però ha incidit en el fet que "la tecnologia la creen les persones" i que per aquest motiu "mai les reemplaçaran".

En un sentit similar s'ha expressat Helena Torras (B-wom), quan ha afirmat que "la tecnologia és un mitjà, no un fi. La intel·ligència artificial no és un substitut del treballador, sinó un complement pensat per fer moviments repetitius". Segons Torras, "si en fem un bon ús, millorem la nostra qualitat de vida". També ha reiterat la importància de situar a la persona al capdavant d'aquest procés de canvis tecnològics i la necessitat que les empreses tinguin un propòsit, amb dues frases: "Els treballadors són la teva marca, no tindràs una bona empresa si els treballadors no hi creuen" i "una empresa ha de tenir una missió però, sobretot, fer coses que demostrin que la missió li preocupa".

Empreses amb propòsit

Sota el títol "Empreses amb propòsit", la jornada ha tingut continuïtat amb la presència a l'escenari de Cristóbal Colón, fundador i president de La Fageda. Acompanyat a l'escenari per Marc Vidal, Colón ha explicat els trets fonamentals de la seva iniciativa, "un projecte social amb una estructura empresarial" que "guanya diners per fer coses" i no a l'inrevés.

Segons Colón, l'ètica als negocis no depèn del tipus d'empresa, sinó de les persones: "és com el DNI, personal i intransferible". El fundador de La Fageda ha volgut revisar el terme "intel·ligència artificial" en el mateix sentit que han fet altres ponents de Reinventa't, donant-li valor a les persones. "La intel·ligència artificial està mal anomenada -ha dit- perquè no és intel·ligent. Els intel·ligents som nosaltres".

A continuació, Jaume Masana, president de Tribuna de Girona i director territorial de CaixaBank a Catalunya, ha moderat la taula "Innovar i emprendre en un entorn de canvis i negocis disruptors", amb la presència com a ponents de José Miguel Bermúdez, Co-Founder & CEO de bound4blue; Joaquim Martínez, director de KPMG Innova Valley; i Josep Maria Teixidor, Co-fundador de Sixtemia Mobile Studio.

Bermúdez, emprenedor que enguany ha rebut el Premi Fundació Princesa de Girona Empresa 2018, ha senyalat que la clau per aconseguir que les coses surtin bé és "la gent i la passió que hi posen". En aquest sentit, Joaquim Martínez (KPMG) ha recordat que tot i el paper fonamental de la innovació en les empreses, sempre "hi ha d'haver algú que posi ordre". I ha descartat l'opció d'innovar per innovar: "Les empreses que creuen de veritat en la innovació són aquelles que treballen a partir de les necessitats reals dels clients". I ha puntualitzat que "innovar moltes vegades no vol dir inventar res de nou, sinó pensar i fer les coses diferents".

Teixidor (Sixtemia) ha posat el debat en el context de la seva empresa, una realitat en la qual "amb una taula, un ordinador i un bon equip es pot fer una app per a clients d'arreu del món". La importància que tots els integrants de l'equip vagi en la mateixa línia ha estat precisament una conclusió destacada de la seva intervenció, en la qual també ha animat als presents a "sortir de la zona de confort, d'arriscar-se".

La clau de la 4a Revolució Industrial són les persones

En la recta final de Reinventa't ha entrat en escena Arancha Ruiz, headhunter & talentist, amb la ponència "El factor humà: clau de l'èxit en la 4RI". Ruiz ha incidit en la importància per a una organització d'incorporar persones "que se saben adaptar i s'impliquen". Com a experta en la matèria, considera que els líders han de saber motivar els equips i ha defensat que "el talent s'ha de retribuir adequadament". Ruiz ha defensat a més que les empreses vulguin créixer, però ha recomanat que es tracti d'un creixement "sostenible, raonable i sense presses". Aquesta especialista en marca personal i gestió del talent ha defensat que els que lideren les organitzacions tinguin dubtes, ja que "els permet posar-se en el pitjor escenari possible i avaluar les conseqüències".

En la sessió de cloenda han participat Jaume Masana, president de Tribuna de Girona i director territorial de CaixaBank a Catalunya; Albert Gómez, diputat de Noves Tecnologies de la Diputació de Girona; i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona.

Masana ha agraït la presència avui als directius, empresaris i estudiants presents a Reinventa't, així com als patrocinadors (Diputació de Girona, CaixaBank) i col·laboradors (Ajuntament de Girona, Abertis, KPMG) que han fet possible que aquesta vuitena edició de la jornada hagi estat un èxit. I ha resumit alguns dels aprenentatges i experiències viscuts avui al Palau de Congressos, indicant que "cal arriscar, però amb seny" i recomanant als assistents "no invertir en coses que no conegueu". Albert Gómez (Diputació de Girona) ha posat en valor la feina dels directius: "liderar equips i aportar quelcom a la societat no es fàcil". I ha remarcat la necessitat de tenir al capdavant de les empreses "gent formada i amb capacitat de liderar i transformar". Gómez ha tancat la seva intervenció amb una reflexió: "El progrés és impossible sense canvi, i aquells que no poden canviar les seves ments, no podran canviar res".

Per la seva banda, l'alcaldessa Marta Madrenas ha acomiadat aquesta vuitena edició de Reinventa't posant èmfasi en el talent com a motor de canvi. I ha detallat que "cal treballar amb el talent divers. És important que les empreses treballin en la cerca d'aquesta diversitat, sobretot pel que fa a homes i dones. Els equips mixtos -ha dit- són més rendibles". Madrenas ha tancat la seva intervenció convidant als més de 500 assistents a la jornada a veure la 4RI com "una oportunitat única que cal aprofitar".