El preu de l'electricitat s'ha disparat en les primeres setmanes d'aquest mes de gener gairebé un 40% respecte el mateix període de l'any passat, apuntant a un fort increment en el rebut de la llum del primer mes de 2019.

En concret, el preu del mercat majorista, el conegut com a «pool», va registrar els dotze primers dies d'aquest any una mitjana de 62,87 euros per megawatt hora (MWh), davant dels 45,11 euros per MWh que va marcar en el mateix període de 2018.

En relació amb el mes de desembre, el «pool» també està registrant en aquestes primeres setmanes de l'any nivells més alts, amb un preu mitjà en els dotze primers dies de gener un 1,5% superior al del mateix període del passat mes. Si segueix en aquests nivells, el preu de l'electricitat apunta a uns nivells només superats en un mes de gener pel fatídic any 2017, quan va superar els 71,4 euros per MWh de mitjana i en alguns moments de puntes la cota dels 100 euros per MWh, i pel 2008 (70,22 euros per MWh).

Aquests alts preus registrats en el «pool» també coincideixen en aquesta ocasió amb l'arribada de la primera onada de fred de l'any, al que s'ha unit una menor presència, comparat amb l'exercici anterior, de les renovables, especialment l'eòlica, en la producció d'energia.

L'encariment dels preus dels drets d'emissió de CO2 lligats a la generació elèctrica van disparar els preus de l'electricitat a la segona meitat de l'any 2018, mantenint-se alts en aquest inici de 2019.

Per contrarestar aquesta pujada en els preus de l'electricitat, el Govern va aprovar el passat mes de desembre la suspensió durant sis mesos de l'impost del 7% sobre la generació elèctrica i una exempció en l'Impost Especial d'Hidrocarburs per desactivar l'anomenat «cèntim verd» que suporten les plantes de generació amb gas.

El preu majorista de l'electricitat té un pes proper al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i prop del 25% queda per comptabilitzar, a l'IVA i l'impost d'Electricitat.

A més, el Govern ha decidit congelar per al 2019, per cinquè any consecutiu, els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats.

Encariment del 8 per cent

No obstant això, amb aquests preus de la llum, el rebut que s'ha hagut de pagar en aquestes primeres setmanes de l'any 2019 s'ha encarit un 8% respecte el mateix període de l'exercici passat, segons dades comptabilitzades a partir del simulador de què disposa la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic ha crescut en aquests primers dies del mes de gener en gairebé 26 euros, davant els 24 euros de fa un any.

Aquest rebut de la llum correspon a un consumidor mitjà similar a l'utilitzat pel Ministeri d'Energia en els seus càlculs, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh), pròpia d'una família amb dos fills.