La fàbrica Nestlé de Girona està prop d'aconseguir l'objectiu de reducció de gasos d'efecte hivernacle que s'havia marcat per a totes les fàbriques de cafè soluble. Així, en el període comprès entre 2010 i 2018, el centre de producció gironina ha disminuït en més d'un 31% l'ús d'aigua per tona fabricada i en més d'un 33%, tant el consum d'energia com les emissions de CO? per tona produïda. A més, tota l'energia elèctrica que es consumeix en aquest centre de producció prové de fonts renovables.

En la seva aposta pel planeta, Nestlé s'ha compromès a reduir en un 35% tant les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle com l'aigua usada en les línies de producció de cafè soluble de les seves fàbriques per a l'any 2020, respecte a les xifres registrades en 2010.

Per part seva, la fàbrica de Reus també ha comptat en aquest període de temps amb unes reduccions significatives. Així, ha registrat un estalvi de més del 40% de l'ús d'aigua i una disminució de gairebé el 25% en les emissions de CO? per tona produïda.

A més, tots dos recintes fabrils són «zero residus a l'abocador», en minimitzar la generació dels mateixos i fomentar la seva reutilització, reciclatge o valorització posterior.

Una de les crítiques més habituals del cafè monodosi ha estat la generació de residus. La companyia va posar en marxa a Espanya el 2011 el «Pla de reciclatge integral de càpsules amb ajuntaments i organismes municipals». En l'actualitat, existeixen més de 1.450 punts de recollida municipals de càpsules. El plàstic obtingut per aquest sistema, després de ser triturat i tractat, s'integra en un procés d'obtenció de gransa reciclable. Amb aquest material es poden fabricar caixes, ratolins d'ordinador, components de cadires d'oficina, entre altres. També s'integra en un procés de fabricació de mobiliari urbà (bancs, papereres, etc.). D'altra banda, el pòsit del cafè es converteix en ingredient per obtenir un compost ric en nutrients i la utilització dels quals permet reduir l'ús de compost d'origen químic. Nestlé també s'ha compromès al fet que tots els envasos dels seus productes siguin 100% reciclables o reutilitzables el 2025.

El pla per fer-ho sostenible

Des dels seus inicis, Nestlé ha estat pioner en el món del cafè. Tot va començar el 1929, quan el govern del Brasil va demanar ajuda a la companyia d'alimentació per buscar una solució que permetés als seus ciutadans utilitzar la sobreproducció de cafè i compartir-la amb el món. Així va néixer Nescafé l'1 d'abril de 1938.

Des de llavors, Nestlé té el compromís ferm d'ajudar a assegurar el futur del cafè. Per a això, compta des de 2010 amb Nescafé Plan, el programa més gran de sostenibilitat de cafè del món, que converteix Nestlé en el major comprador, per volum, de cafè de cultiu sostenible.

Nestlé ajuda els cafeïcultors, les comunitats i el planeta a garantir que el cafè es produeixi de manera responsable. Per això, l'empresa ha posat en marxa «Conreat amb respecte», una iniciativa nascuda per donar a conèixer el treball que s'està desenvolupant en temes de sostenibilitat a través de Nescafé Plan. Aquest programa «en l'última dècada, Nescafé Plan ha accelerat l'ambició de la companyia per aconseguir que tot el cafè sigui sostenible. El respecte, a més, marca i ha marcat la relació de Nestlé amb els agricultors, les comunitats i el planeta. Però el nostre compromís amb tots ells va encara més enllà i té a veure amb el nostre amor pel cafè i pel seu futur», va assenyalar Silvia Escudé, directora de Cafès de Nestlé España.

Al nostre país, més del 80% del cafè que es produeix a les fàbriques de Girona, dedicada a la producció de cafè soluble Nescafé i begudes en càpsules monodosis Nescafé Dolce Gust, i Reus , on es duu a terme la fabricació de cafè torrat, com Bonka, Brasília, Santa Cristina o Medalla de Oro, té el seu origen en cultiu sostenible.

Nescafé continua fomentant el respecte als agricultors ajudant-los a plantar i conrear arbustos de cafè més resistents a les malalties, que produeixen rendiments més alts.