Per parlar d'aquest aspecte tan crucial per a la societat en una setmana tan assenyalada, i afavorides per Iberdrola, s'han reunit vuit dones amb perfils molt diferents en dues taules de treball. Elles han aportat els seus testimonis i han relatat els seus èxits, però també han posat de manifest els obstacles pendents de superar i els reptes de futur als quals s'enfronten.

Un esdeveniment organitzat per Iberdrola per escoltar el que les dones han de dir. La companyia, que ja és un referent a Espanya en el seu compromís amb la dona, ha volgut escenificar que «escolta i pren nota» de les fites assolides, però també de les barreres que encara cal trencar per assolir la igualtat.

A la primera taula s'han abordat, entre altres assumptes, la presència femenina en els consells d'administració; les quotes i la discriminació positiva; els obstacles perquè les dones assoleixin llocs directius; la conciliació; la visió de les noves generacions i la necessitat de comptar amb referents «enginyeres» que obrin camí i serveixin d'exemple a les joves.

Hi han participat Inés Macho, vicepresidenta del Consell d'Administració d'Iberdrola; Àngels Santamaría, consellera delegada d'Iberdrola Espanya; Núria Soto, responsable d'Operació i Manteniment d'offshore i Stephanie Lozano, gestora comercial Smart Mobility.

La segona taula rodona s'ha centrat en el paper de la dona en la societat i, en concret, en parcel·les com l'esport femení, a través de la participació de Carolina Marín, jugadora espanyola de bàdminton i campiona olímpica a Rio de Janeiro 2016, o les Forces Armades, amb la capità Rocío González, membre de la Patrulla Àguila, com a exponent destacat.

També s'ha parlat de la importància de l'educació i els factors socioculturals en l'elecció per part de les dones de determinades carreres, mitjançant el testimoni d'Itziar Lamiquiz, doctora en Bioquímica i Biologia Molecular i Cel·lular. Finalment, s'ha debatut sobre el sostre de vidre de les dones en el món de l'art, àmbit descrit per Tamzin Townsend, una de les més prestigioses directores de teatre a Espanya.

Després d'assistir a l'esdeveniment «La dona a Iberdrola i la dona en la societat», Ignacio Galán, president i conseller delegat de la companyia, ha assenyalat que «avui hem volgut escoltar les dones d'Iberdrola i de fora d'Iberdrola perquè, tot i ser ja referents en matèria d'igualtat, volem seguir aprenent per fer les coses encara millor. He pres moltíssimes notes perquè crec que tot el que es faci per la igualtat sempre serà poc si el que volem és arribar el més aviat possible a tenir aquesta societat que tots anhelem».

Predicar amb l'exemple

El màxim òrgan de gestió d'Iberdrola, el seu Consell d'Administració, compta amb una elevada presència femenina. Dels 12 membres no executius que el componen, la meitat són dones. A més, la companya elèctrica té un manual de Polítiques de Conciliació en el qual figuren més de 70 pràctiques, entre les quals destaquen: