El Parlament va aprovar donar suport a la vaga feminista amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte el PPC, que s'ha abstingut. En el marc d'una moció presentada per CatECP, la cambra catalana reconeix el lideratge del moviment feminista i manifesta la necessitat d'impulsar mesures urgents per una igualtat «real i efectiva». Així mateix, el Parlament va manifestar el seu rebuig a iniciatives com les del bus «Hazte Oír» perquè pretenen «menystenir les violències masclistes» i constitueixen un «endarreriment en la lluita pels drets de les dones». El Parlament també va aprovar instar el Govern a incorporar una conselleria de feminismes i LGTBI.

Una nova conselleria, segons el text aprovat, ha de garantir que totes les polítiques públiques incloguin el principi d'equitat de gènere i garantir que hi hagi els recursos econòmics i humans especialitzats suficients per implementar una política pública que garanteixi la igualtat entre homes i dones. Aquest punt va ser aprovat per 14 vots a favor (CatECP, CUP, Elisenda Alamany i dos diputats d'ERC) i l'abstenció de la resta de grups parlamentaris.

Abstenció del PPC

Els diputats del PPC es van abstenir tant en el punt pel qual el Parlament dona suport a la vaga feminista convocada pel 8 de març com el rebuig a iniciatives com les del bus «Hazte Oír».

En el marc de la moció, el Parlament també va instar per unanimitat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a «no contractar persones o a rescindir el contracte d'aquelles que difonen un discurs de l'odi, especialment contra les dones i el col·lectiu LGTBI».

En l'àmbit fiscal, la cambra catalana va instar l'executiu català a aplicar a les famílies monoparentals les mateixes condicions en la deducció de l'IRPF en la quota per lloguer de l'habitatge habitual que tenen ara les famílies nombroses.

En acabar la votació de la moció, les diputades d'Esquerra Republicana es van fer una fotografia a l'escala del Parlament per escenificar el seu suport a la vaga d'avui.

Un 43% de diputades

El Parlament té actualment 59 diputades, un nombre que representa el 43,7% dels escons. Es tracta del nombre més alt de dones parlamentàries de la història de la cambra catalana. En la primera legislatura només hi havia 7 dones del total de 135 diputats, és a dir, el 5,2%. I en les darreres legislatures aquest número ha anat augmentant progressivament.

En canvi, a la Mesa del Parlament, formada per 7 membres, només hi ha una dona, Adriana Delgado, que n'ocupa la secretaria quarta.