El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat publica en el seu espai web que "l'ocupació en el sector agrari és d'un 20% de dones davant d'un 80% d'homes. I en l'àmbit de la pesca, la dona representa encara no un 1%". En aquest sentit, la responsable de Polítiques Transversals i d'Igualtat de Gènere del Departament d'Agricultura, Loli Jiménez, remarca que "creiem que és molt important que la veu de les dones del món rural i marítim sigui present en els òrgans de Govern i processos de decisió, motiu pel qual estem treballant en polítiques de gènere i hem creat el Consell Assessor de Dones del Món Rural i Marítim perquè es doni la volta a la situació de desigualtat". La mateixa afegeix que la voluntat de voler equilibrar i motivar les dones del sector agroalimentari a la vegada pot influir positivament en "el problema global del despoblament rural" al territori català.

Loli Jiménez explica que la futura Política Agrària Comuna (PAC) s'estructura en nou objectius de millora, d'entre els quals un es basa en atraure joves agricultors, en la igualtat de gènere i en frenar el despoblament rural. En aquest sentit, "des del Departament d'Agricultura, hem preparat un document sobre la PAC post-2020 en el qual figura un punt focalitzat en la perspectiva de gènere". En l'apartat número 5 del document, titulat "Desenvolupament rural", hi ha una secció que indica que "s'ha d'incorporar la perspectiva de gènere en el Pla Estratègic de la PAC des de l'inici de la seva definició" i, seguidament, l'informe proposa diferents línies d'actuació, com ara la "utilització de criteris de selecció favorables a les dones en les convocatòries d'ajuts", "promoure la paritat en els òrgans reguladors del sector, els de gestió de la PAC i fins i tot en la cotitularitat de les explotacions agràries i entre les persones jurídiques beneficiàries dels ajuts", "realitzar accions de formació específiques per a dones i fer difusió i divulgació del paper de la dona en el sector agrari i món rural", "establir indicadors segregats per gènere" i, per últim, "reforçar el Leader amb pressupost i també amb plurifons per integrar la perspectiva de gènere d'acord amb les necessitats de cada territori".

Consell Assessor de Dones

Jiménez explica que un dels darrers avenços en termes de gènere per part d'Agricultura és la creació del Consell Assessor de Dones del Món Rural i Marítim, aprovat per acord de govern el passat 5 de març. La mateixa apunta que, "en aquests moments, estem treballant per crear el reglament de funcionament intern, que és el que farà que l'òrgan funcioni. Amb aquesta institució, el que pretén el Departament és oferir una via directa per relacionar-nos amb les associacions, com ara l'Associació Catalana de Dones de la Mar i l'Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya, i establir objectius compartits en tots els àmbits".

L'experta en Polítiques Transversals i Igualtat de Gènere d'Agricultura ressalta que en els darrers anys també s'han aconseguit avenços en l'àmbit de la formació. A tall d'exemple, la mateixa puntualitza que "el nombre de dones inscrites en els cicles formatius de les escoles de capacitació agrària catalanes ha anat pujant: del 19% el 2017, es va passar al 21% el 2018". Un augment important s'ha donat en el món marítim, ja que aproximadament "el percentatge de dones participants en accions formatives del sector pesquer ha passat d'un 31% el 2017, a més del 41% el 2018".

Programa 2016-2020

Jiménez subratlla que la Generalitat fa uns 20 anys que treballa en polítiques de gènere, malgrat que encara falta molt camí per recórrer. Del 2013 al 2015 es va elaborar un pla consolidat en aquest àmbit, que actualment es contempla en el Programa de Dones del Món Rural i Marítim 2016-2020, que "pretén impulsar millores per a les dones que treballen en el món rural i marítim". El programa treballa perquè "es visibilitzi la feina de les dones en el sector, ja que sempre han estat en un segon terme, i també es vol aconseguir que els seus projectes tinguin sortida, fet que afavoreix el problema del despoblament".