L'Institut Català de la Vinya i el Vi ofereix serveis d'anàlisi i control de qualitat per a cellers i empreses vinícoles de tot Catalunya. Realitza anàlisis oficials que en molts casos són obligatoris, per exemple, per a l'exportació. Des de l'any 2011, els serveis analítics dels laboratoris de l'INCAVI treballen en l'entorn de la qualitat que determinen els requisits tècnics i de gestió, acreditat per l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC), l'únic organisme dotat de potestat pública per atorgar acreditacions. En aquest sentit, s'analitzen paràmetres com l'acidesa, el grau alcohòlic, l'àcid acètic, el diòxid de sofre lliure i total i, com a novetat, també s'analitzaran els sucres, permetent determinar la glucosa i la fructosa que contenen els vins. Aquesta acreditació és important perquè les concentracions de sucre residual en els vins són claus per comprovar la fermentació, les característiques sensorials i l'estabilitat microbiana del vi.

L'INCAVI compta amb dos laboratoris oficials situats a Reus i a Vilafranca del Penedès. Anualment es fan al voltant de 15.800 anàlisis l'any: analítiques per a l'exportació i control de qualitat; però també analítiques destinades a la recerca, com les d'identificació de varietats o llevats, entre altres. L'INCAVI té com a missió facilitar el posicionament dels vins catalans davant el consumidor nacional i internacional.