El volum de la inversió en el sector immobiliari comercial a Espanya es va situar prop dels 7.300 milions d'euros el 2018, el que va produir la pujada del país en els llocs d'inversió internacional, impulsat principalment pel sector minorista, amb una inversió superior als els 3.655 milions d'euros, el d'oficines (2.370 milions) i el de logística (1.255 milions), segons la consultora immobiliària Knight Frank.

L'informe «Wealth Report» de Knight Frank detalla que durant el 2018 la inversió en capital immobiliari al sector comercial (oficines, detallista i logístic) al mercat espanyol va concloure amb un 73% d'inversors internacionals. D'aquests, el 65% era d'origen europeu -destacant el Regne Unit, amb un 18% del total de capital invertit, seguit de França, amb un 11% i Alemanya, amb un 10% -, davant del 13% que procedia dels Estats Units.

Pel que fa al tipus d'inversors immobiliaris a Espanya en el mateix període, el 48% va procedir de fons d'inversió, el 29% de socimis, el 7% d'actors institucionals, el 5% de promotors i el 7% de companyies de gestió d'actius immobiliaris. El 4% restant a un altre tipus d'inversors (privats i corporacions).

El director de l'àrea comercial de Knight Frank, Jorge Sena, va explicar que «el sector comercial pot assistir a dues tendències fonamentals a curt termini: les fórmules d'usos mixtes entre comercial i logística i els processos de fusió i adquisició de cadenes de supermercats».

A nivell mundial, l'informe «Wealth Report» destaca que, al tancament del 2018, la inversió immobiliària va ser molt més elevada del previst, superant els 800.000 milions d'euros. A més, la previsió per a aquest any és que el percentatge de capital que es destina a béns immobiliaris a tot el món segueixi augmentant. En el total, l'inversor institucional va tenir un major pes, seguit de la inversió privada i les socimis (la resta de la inversió va procedir d'un altre tipus d'inversors).

L'era digital

La revolució del comerç electrònic ha impulsat la demanda dels inversors de propietat industrial i logística. A l'era digital, els diferents models de comerç (minorista, comerç electrònic i sistemes mixtos) busquen avantatges competitius, com magatzems propis i compartits o cadenes de distribució i subministrament. L'augment de la demanda mundial d'emmagatzematge ha propiciat una demanda similar dels inversors immobiliaris, que va suposar un volum d'inversió el 2018 de 115.00 milions a tot el món, un 55% superior al volum registrat una dècada enrere.