El preu dels carburants (benzina i gasoil d'automoció) acumula un increment del 6,7% el primer semestre de l'any segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), període en el qual el preu del cru ha pujat gairebé nou euros. Aquesta pujada semestral en el preu dels carburants per a vehicles personals s'ha produït malgrat el descens del 3,7% experimentat el juny respecte al maig i de l'1,2% respecte al mateix mes de 2018.

L'INE ha atribuït el descens en un 0,4% de la taxa interanual de l'Índex de Preus de Consum de juny a la baixada dels preus de les gasolines, els combustibles líquids i l'electricitat. Aquesta tendència podria canviar de signe al juliol, mes que s'ha iniciat amb un repunt de gairebé l'1% en el preu dels combustibles a les dues primeres setmanes, segons les dades del Butlletí Petrolier de la UE.

La pujada dels carburants a la primera quinzena de juliol coincideix amb l'inici de les vacances d'estiu, període caracteritzat per un gran nombre de vehicles a les carreteres. La Direcció General de Trànsit preveu 89,3 milions de desplaçaments durant els mesos de juliol i agost, un 2% més que l'any passat.

Pujada del dièsel

A més, la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va afirmar que el Govern manté la seva intenció d'apujar el preu del dièsel per equiparar-lo progressivament al de la gasolina, en línia amb les peticions de l'OCDE d'apujar els impostos dels combustibles per l'impacte mediambiental, la qual cosa augura noves pujades de preus si finalment el PSOE pot formar govern.

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha avisat que l'excés d'oferta de petroli al mercat, principalment per la creixent producció nord-americana i el vacil·lant creixement de la demanda, podria reduir les necessitats de consum de cru procedent de l'Organització de països Exportadors de Petroli (OPEP) a l'entorn dels 28 milions de barrils diaris, la xifra més baixa des del tercer trimestre de 2003.